Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

Trenerzy

Poniżej prezentujemy sylwetki trenerów kulinarnych oraz ekspertów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Stale rozwijamy program dydaktyczny, dlatego też lista będzie modyfikowana w trakcie trwania roku akademickiego. Sylwetki trenerów kulinarnych zostały zaprezentowane w kolejności alfabetycznej.

Trenerka kuchni włoskiej

Cristina Catese

Cristina Catese to rodowita Rzymianka. Gotowanie jest tak nieodłączną częścią jej życia, że właściwie nie pamięta, czy jej pierwsze doświadczenia kuchenne rozpoczęły się w tym samym czasie, kiedy stawiała swoje pierwsze kroki, czy też może wcześniej… Od dziecka pasją Cristiny było tworzenie: dań, ubrań, dodatków, dekoracji – rzeczy mniej lub bardziej użytkowych, ale zawsze pięknych. Dzięki wsparciu rodziców poznała wiele technik malowania, dekorowania, kolażu, szycia, tworzenia mozajek. Wiedzę tę wykorzystuje każdego dnia, dekorując stoły, szyjąc, tworząc stylizacje sobie i znajomym oraz od trzech lat projektując zabawki dla „Smykałka”. Najważniejsi w życiu Cristiny są ludzie, wszystko dzieje się przez nich, z nimi i dla nich. To od ludzi Cristina dostaje energię, dlatego też kocha się z nimi spotykać i wzajemnie inspirować. To właśnie miłość do bycia z ludźmi i gotowania zaważyła na decyzji o dzieleniu się zarówno wiedzą, doświadczeniem jak i miłością podczas warsztatów. Cristina ma fantastyczną wyobraźnię, która pomaga jej: gotować, kreować zabawki, tworzyć stylizacje. Jest jednak coś, czego nie umie sobie wyobrazić – to życie bez gotowania, bez kuchni. Dlatego też cały dzień gotowania zawodową i tak wieńczy gotowaniem w domu – dla siebie, dla znajomych, dla przyjemności. Dni wolne Cristina spędza z przyjaciółmi, gotując lub poznając nowe smaki w ulubionych restauracjach, biega, trenuje i śpiewa pod prysznicem, jak wtedy, gdy była nastolatką w zespole popowym. Zawsze uśmiechnięta, energiczna, i niezwykle optymistyczna, jest idealnym przykładem osoby, z którą warto przebywać i od której należy się uczyć – nie tylko gotowania, ale także podejścia do życia i do ludzi…

President Bocuse d’Or Academy Poland od 2018 roku

Adam Chrząstowski

Karierę rozpoczął od warszawskiego Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W swojej karierze zawodowej:  zarządzał kuchniami restauracji Hotelu Sheraton, restauracjami Hunters i Tropicana w Szanghaju, był Szefem Kuchni  i Zastępcą Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie, współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin, był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau oraz dyrektorem kulinarnym prestiżowego Hotelu Arłamów.

Konsultant kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ oraz kucharz Prezydencji.   Manager i trener Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. Head Chef  Bocuse d’Or Academy Poland oraz od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. Laureat prestiżowej nagrody Mistrz Mistrzów.

Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Współautor książki “Gościnność od Kuchni”. Ponadto od przeszło dziecięciu lat zajmuje się działalnością doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting.

Szef Kreatywny Belvedere Catering By Design

David Gaboriaud

To znana postać w świecie gastronomii,. kucharz młodego pokolenia z  bogatym doświadczeniem kulinarnym zdobytym podczas organizacji imprez, warsztatów i  pokazów live cooking Brał udział w  przyrządzeniu serwowanej kolacji podczas akcji „Goût de France” w Ambasadzie Francuskiej, w przygotowaniu i prowadzeniu pokazów kulinarnych z  francuskim profesorem Hervé This, twórcą kuchni molekularnej oraz  znanymi szefami kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Pierre Gagnaire, Alain Passard czy Andrea Camastra. Współpracuje z takimi markami jak Almette, Nespresso Professional, Kotlina Natury, Winiary czy Aperol.

Prowadził autorski program podróżniczo – kulinarny „David w Europie” przez 5 sezonów na kanale Kuchnia+. Współprowadził program „Bitwa na Smaki”. Regularnie gotuje w  kuchni programu śniadaniowego „Dzień Dobry TVN”. Jest autorem książki kucharskiej „Coś francuskiego”, w której obala mity kuchni francuskiej. Od 3 lat zasiada w jury konkursu „Kukbuk poleca”, promującego lokalne, sezonowe produkty oraz żywność wytwarzaną przez rzemieślników i  małych producentów w Polsce.

David ma francusko – polskie korzenie, dzięki czemu od dzieciństwa zgłębiał kulinaria obu krajów. Podróżuje w różne zakątki świata w  poszukiwaniu nowych smaków,  poszerzając tym samym swoją wiedzę na temat różnych kuchni świata i najnowszych trendów kulinarnych. Jest ceniony za swoją charyzmę, otwartość oraz pasję do kulinariów.

Mistrz kuchni fundamentalnej

Łukasz Guziński

Kuchnia w klasycznej tradycji europejskiej, wzbogacana zaawansowanymi technikami kulinarnymi nastawionymi na wydobywanie głębi i istoty smaku. 
Doświadczenie zdobywał w Paryżu w legendarnym bistro, będącym miejscem spotkań elity paryskiej ,,Fouquets” w latach 2005 – 2008 jako Chef de partie. Po powrocie do Polski był współtwórcą i szefem kuchni Rozbrat 20  przez kolejnych 5 lat, cenionej za paryski klimat, nowoczesną kuchnię francuską oraz elegancką, nieformalną atmosferę. W 2013 roku zostaje szefem kuchni Jana Kulczyka będąc odpowiedzialnym za tworzenie kulinarnego i sensorycznego doświadczenia podczas różnorodnych wydarzeń towarzyskich w Warszawie, Londynie, Nicei, a także w St. Moritz. W 2016 roku podejmuje współpracę jako szef kuchni Anny Woźniak-Starak, tworząc kulinarne doświadczenia dla gości specjalnych Państwa Starak w Warszawie, Paryżu, Wenecji i St. Moritz. Współpracuje również z restauracją Belvedere w zakresie komponowania nowej karty dań. 
Ukończył różnorodne szkolenia w najbardziej prestiżowych szkołach i restauracjach, a także odbywał kursy indywidualne, tj.: „LE CORDON BLEU PARIS” kurs z tematyki nowoczesna kuchnia europejska, szkolenie w szkole ALAIN DUCASSE PARIS oraz wykonywanie dań u samego Alain Ducasse w jego prestiżowych restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin, indywidualnie szkolenie z szefem kuchni restauracji „ECCO”, w St-Moritz (2 gwiazdkami Michelin), indywidualne szkolenie w restauracji „TALVO BY DALSAS” w St-Moritz (1 gwiazdka Michelin), indywidualne szkolenie w szkole prywatnej Anne- Sophie Pic (Francja) nagrodzonej 3 gwiazdkami Michelin.

Aktualnie 7. najlepszy cukiernik na świecie

Michał Iwaniuk

Współwłaściciel autorskiej cukierni nowoczesnego cukiernictwa Mazovia Patisserie w Warszawie. Szef cukierni Airport Hotel Okęcie odpowiedzialny za kreacje marki Czekolada Café (od 2014 roku). Finalista World Chocolate Masters (WCM) – Paryż 2018. Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Podczas targów Mazury HoReCa w Expo Mazury w Ostródzie, wraz ze swoimi współpracownikami zdobył całą pulę nagród w prestiżowym konkursie Master Challenge by Schöller. Trener w Ashanti – Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi.

Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Wytrwale wplata do swojej produkcji wątki polskie – smak trawy żubrowej, brusznicy, owoców z sadu i lasu, nie ulegając sezonowym modom.

Współczesne cukiernictwo Michał Iwaniuk interpretuje jako „przestrzeń, w której wizja i wymarzony smak idą w parze z formą i doskonałością technologii produkcji”.

Szef Jutra przewodnika Gault&Millau Polska 2017

Ernest Jagodziński

„Kucharz – odkrycie roku 2009” wg magazynu Kuchnia. Reprezentant  Polski na prestiżowym konkursie kulinarnym Chefs en Or w Paryżu w 2018 roku. Zdobywca drugiego miejsca w polskiej selekcji do międzynarodowego konkursu Bocuse d’Or w 2019 roku.

Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Restauracji 99 w Warszawie,  następnie w Restauracji Sens i hotelu Intercontinental. W hotelu Westin Warsaw objął stanowisko zastępcy szefa Kuchni. W 2012 roku został Executive Chef w City Parku, tworząc wspaniałą restauracje Cucina, gdzie był odpowiedzialny za całą gastronomię zarówno restaurację jak i bankiety oraz konferencje.

Obecnie prowadzi restaurację Autentyk Kuchnia i Ludzie w Poznaniu oraz uznane studio kulinarne Chef’s Table by Ernest Jagodziński, gdzie wykłada i prowadzi szkolenia. Jest to miejscem dla wszystkich, dla których kuchnia to więcej niż gotowanie, to drugi człowiek, relacje, emocje i tworzenie więzi. Ponadto trener Bocuse Academy, gdzie przygotowuje adeptów sztuki kulinarnej do konkursów. Uczy młode pokolenie jak pracować efektywnie i gotować zgodnie ze sztuką kulinarną.

Mówi o sobie: „Nie jestem człowiekiem sukcesu, ale wiem na czym polega gastronomia i jak ciężką pracą można osiągnąć wiele. Miliony godzin pracy na kuchni nauczyło mnie poszanowania do produktu, pokory i przekonania, że im więcej wkładamy serca w to co robimy tym więcej mamy satysfakcji”.

dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej

Daria Ładocha

Prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej. Absolwentka wydziału dziennikarskiego na Uniwersytecie Warszawskim, dyplomowany coach zdrowia na Collegium Civitas oraz praktyk neurolingwistyki. Doświadczenie w komunikacji medialnej zdobywała współpracując z agencjami Pattern i White, Dawidem Wolińskim oraz wydawnictwem Adam & Eve. Współtworzyła agencję reklamową 4DB Brand Design oraz była redaktorem naczelnym nieistniejącego już Warszawskiego Poradnika Ślubnego. Od 2015 roku prowadzi cyklicznie kuchnię w Dzień Dobry TVN, w której pokazuje widzom jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować sobie posiłki. Pierwsze kroki stawiała w Kuchni+, gdzie poprowadziła kulinarny program “Ugotuj mi mamo!”. Ten 10 odcinkowy cykl dotyczył żywienia dzieci i angażowania ich w kuchni. W 2020 roku została prowadzącą program “Ameryka Express” na głównej antenie TVN i poprowadziła uczestników przez Gwatemalę i Kolumbię. Wraz córkami Laurą i Matyldą, poprowadziła 3 sezony unikalnego programu kulinarnego “Patenciary” na Food Network i TVN Style, w którym razem pokazywały niezwykłe kulinarne patenty.  Autorka  sześciu książek kulinarnych: “W mojej tajskiej kuchni” – pierwszej w Polsce książki o tajskiej kuchni, napisanej przez polskiego autora. “Gotuj zdrowo dla dzieci” – ulubione przepisy dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci. “Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” – które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać. “Nowoczesna kuchnia polska” – tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia. Jako jedyny autor napisała książkę dla marki Thermomix „Pełne Zdrowia menu na Thermomix”.

 

Szef Kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich

Tomasz Łagowski

Belvedere to restauracja z ogromną tradycją, znana w całej Polsce i Europie, znajdującej się w takich przewodnikach jak Michelin, odznaczoną najwyższym odznaczeniem za 2020 rok, „5 kompletami sztućcy” przez przewodnik „ Poland 100 Best Restaurants”. Tomasz łagowski to finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, takich jak Bocuse d’or Poland 2015, reprezentant Polski w Paryżu na finale „Chef’s en or”,  zwycięzca: „Chef’s Fight”, „Mistrzostw Polski w produkcie regionalnym” czy „Chef’s en or Poland”. W 2015 roku został nominowany w plebiscycie „Kucharz odkrycie roku 2015” organizowanym przez magazyn Kuchnia oraz Gault&Millau. Zdobywca tytułu „Kucharz Odkrycie Roku 2018′′ wg przewodnika Poland 100 Best Restaurants.

Od wielu lat gość programów telewizyjnych w randze eksperta, tj: „Pytanie na śniadanie”, „ Projekt Lady”, „ Najgorszy Kucharz”. Publikacje Tomasza pojawiają się w czasopismach branżowych tj.: „Magazyn Szef Kuchni”, „Food Service”, „Łowiec Polski”.

Organizator i twórca menu dla Vogue, Moet, Dom Perignon. Prowadzenie stacji Live cooking i szkoleń dla firm Nestle, San Pellegrino czy Aqua Panna. Współpraca z markami takimi jak: Maspex, Lubella, Krakus, Łowicz, Cedrob, Gobarto, Na Turek.

 

szef kuchni i doradca kulinarny

Artur Musztyfaga

Kucharz z trzydziestoletnim doświadczeniem. Ukończył szkołę gastronomiczną we Wrocławiu, pierwsze kroki zawodowe stawiał w sieciach Orbis i PSS Społem, a rozwijał się w najróżniejszych restauracjach, od tych serwujących tradycyjną kuchnię polską, po te z kuchnią śródziemnomorską. Od tych à la carte, po te organizujące bankiety na tysiąc osób. Pozwoliło mu to odpowiednio przygotować się do objęcia stanowiska szefa kuchni.

W prestiżowych restauracjach we Wrocławiu gotował między innymi dla Księcia Andrzeja, prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego oraz prezydentów Grupy Wyszehradzkiej. Był kucharzem bankietowym kadry oficerskiej Śląskiego Okręgu Wojskowego, przez dwa lata szkolił ludzi dyplomacji.

Od piętnastu lat dzieli się swoimi doświadczeniami jako doradca kulinarny w firmach foodserwisowych. Tak samo długo jest członkiem zespołu Polish BBQ Kings – barbecue to jego pasja. Startował z zespołem w mistrzostwach rangi polskiej, europejskiej i światowej. Jedenaście razy brał udział w Jack Daniel’s World Championship BBQ, zdobywając nagrody za deser i danie narodowe. W roku 2013 jako jedyna drużyna spoza USA Polscy Królowie wygrali kategorię sos BBQ na bazie Jacka Daniel’sa.  

Od dwudziestu lat Artur należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – organizacji propagującej sztukę kulinarną i cukierniczą oraz wspierającej jej adeptów.  

Zawodowe motto Artura brzmi: danie nie może być przekombinowane. Komponując menu, kulinarny artysta myśli i o tym, jak wydać cztery dania, i o tym, jak wydać ich sto. Inspiracje czerpie z podróży i wspólnego gotowania z innymi szefami kuchni. 

 

Wielokrotnie nagradzany doskonały kucharz i cukiernik

Maciej Rosiński

Podczas blisko 20-letniej kariery zawodowej realizuje się jako szef kuchni, szkoleniowiec i konsultant branży gastronomicznej. Od 2007 do 20 18 roku pełnił funkcję Szefa kuchni w jednej z najlepszych w tym okresie łódzkich restauracji Affogato, dla której m.in. zdobył dwie czapki Gault&Millau (w 2017 oraz w 2018 r.). W 2016 roku był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w dziedzinie wyrobów cukierniczych i deserów. W tym samym roku został nominowany przez Poradnik Restauratora do tytułu Szefa Roku. Rok później, jako reprezentant Polski, zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Został nominowany przez „żółty przewodnik” do tytułu Szefa Jutra oraz uzyskał tytuł Ambasadora Łódzkiej Gastronomii w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup (2016, 2017 i 2018 r.), w Kulinarnym Pucharze Polski (2017 r.) i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowegow 2018 r.

Jak zaznacza, nie lubi kategoryzować się w konkretnej dziedzinie kulinarnej. To co go wyróżnia, to swoista wszechstronność kulinarna – jako utytułowany szef kuchni z sukcesem spełnia się również jako technolog, artysta i trener cukierniczy. Jako jedyny specjalista kuchni słonej w Polsce jest jednocześnie ambasadorem marki Callebaut, wykładowcą w Chocolate Academy oraz w Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi. 

 

szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej.

Kurt Scheller

Szwajcar, łączący miłość do gotowania z podróżami. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrej kuchni, bo z pewnością do łatwych nie należy m in. dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.

W Polsce od 1991 roku, gdzie objął stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni  w  Hotelu Bristol Od 1997 do 2002 roku był Dyrektorem Pionu Kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton, a  w 2003 roku został dyrektorem kulinarnym *****  Hotelu Rialto, gdzie też znajdowała się wielokrotnie nagradzana restauracja, sygnowana jego imieniem –  Kurt Scheller’s Restaurant.

Dzisiaj, z powodzeniem od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną,  miejsce spotkań  w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe,  w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną , w 2016 Polska Akademia Gastronomiczna  przyznała nagrodę w kategorii ARS COQUINARIA Mistrz Mistrzów.

Kucharz, food stylista, autor książek kulinarnych

Michał Toczyłowski

Kucharz, food stylista, autor książek kulinarnych, kulinarny ghostwriter, producent kulinarnych treści wideo.

Michał rozpoczął swoją przygodę z gastronomią w 2011 roku od początku szkoły średniej. Pracował w takich restauracjach jak: Nabo, Nolita Restaurant, Sowa i Przyjaciele, Bez Tytułu. Odbył roczny staż w Atelier Amaro. 

W gotowaniu najważniejsza jest dla niego pokora, a jego ulubionym kierunkiem jest comfort food. Dziś na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne, stylizuje potrawy do sesji zdjęciowych, realizuje kulinarne nagrania wideo i pisze przepisy kulinarne dla jedzeniowych marek. 

Jest współautorem dwóch książek kulinarnych: 
– „Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza” – nominowana do najlepszej książki na świecie (Gourmand World Cookbook Awards 2019 – kategoria Sports and nutrition), 

– „Sex&Cook Miłość od Kuchni” wydana w lutym 2020.

Chef pisze również przepisy do Magazynu KUKBUK, gotuje dla Haps.pl i bywa w Pytaniu na Śniadanie.

Utalentowany artysta-cukiernik

Maciej Wiśniewski

Trener techniczny podczas międzynarodowych zawodów– World Chocolate Master 2018 w Paryżu podczas przygotowania do turnieju, jak i finału reprezentanta  Polski. Nauczyciel w  Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti w Łodzi oraz w Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie prowadzi warsztaty i przygotowuje do zawodu adeptów sztuki kulinarnej.

Współwłaściciel autorskiej cukierni nowoczesnego cukiernictwa Mazovia Patisserie w Warszawie. Z cukiernictwem związany od najmłodszych lat. Podstawy technologii zdobywał jako nastolatek, kiedy pod okiem specjalistów rozpoczął pracę, w jednej z największych w Polsce, rodzinnej firmie „Catering Bracia Wiśniewscy”. Jego duże zaangażowanie i ogromny talent sprawiły, że szybko został objęty poszerzonym programem szkoleń specjalistycznych, mając możliwość rozwijać swój warsztat pod okiem najlepszych mistrzów branży m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz Akademii Czekolady Barry Callebaut. Obecnie jako szef sekcji cukierniczej stale wprowadza do oferty firmy innowacje, wynosząc produkty wychodzące spod jego ręki na poziom mistrzowski. Wśród jego specjalizacji znajdują się zarówno artystyczne desery w formie monoporcji, desery cateringowe, torty, praliny i puff pastry, w których jego nieprzeciętne umiejętności pracy z ciastem francuskim, pozwalają mu tworzyć przeróżne, zachwycające formy; w tym m.in. wyrafinowane wypieki croissant.

Najbardziej utytułowana szefowa kuchni w Polsce

Agata Wojda

Agata Wojda dawna szefowa restauracji „Opasły Tom”, „Absynt”, „Fest”. Wielokrotnie wyróżniona Bib Gourment w przewodniku Michelin. 

W pierwszej edycji przewodnika Gaul&Millau uznana za Kobietę Szefa Kuchni. Juror kulinarnych konkursów, uczestniczka wydarzeń związanych z działalnością ruchu Slow Food i kobiecych organizacji szefowych kuchni. Felietonistka współpracująca z wieloma polskimi magazynami, muzykolog i skrzypaczka z wykształcenia, kucharz z pasji. Uczestniczka wielu projektów kulinarnych w kraju i za granica. 

Ceni kuchnię prostą, sezonową i naturalną. W daniach łączy ze sobą tradycję, skupienie na produkcie i  naturalną przyjemność z jedzenia. Współpracuje z winiarzami. Bez dobrego paringu nie wyobraża sobie kolacji. 

Manager Atelier Chefs Culinar

Krystian Zalejski

Krystian z branżą gastronomiczną związany jest od ponad 30 lat. Pasję do gotowania odkrył w sobie w bardzo młodym wieku i praktycznie od zawsze chciał rozwijać się właśnie w tym kierunku. 

Edukację zdobywał w krakowskiej szkole gastronomicznej, a także innych placówkach w kraju. Pracował w prestiżowych hotelach i restauracjach w Polsce, m.in. w tych należących do grupy Likus, a także wielu zagranicznych we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Tam miał okazję doskonalić swój warsztat pod okiem najlepszych Szefów Kuchni w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin, m.in. we włoskiej La Fontaine, czy hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Swoje bogate doświadczenia i umiejętności miał później okazję wykorzystać będąc osobistym kucharzem ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce, czy gotując dla takich znamienitych osobistości jak Jan Paweł II, premier Wielkiej Brytanii Tony Blair, księżna Anna, Madonna, czy George Michael.

Od 2021 r. jest szefem działu kulinarnego w Chefs Culinar, gdzie odpowiada m.in. za Atelier. W tym wyjątkowym miejscu wspólnie z Michałem Karadżowem i Damianem Nowakowskim prowadzą inspirujące warsztaty kulinarne i pokazy produktowe dla klientów firmy.

 

 

Eksperci

Eksperci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to znawcy z różnych dziedzin takich jak: psychologia, dietetyka, wiedza restauracyjna, organizacja eventów, protokół dyplomatyczny.
Sylwetki trenerów kulinarnych zostały zaprezentowane w kolejności alfabetycznej.

Autorytet w świecie zdrowego żywienia

Katarzyna Bosacka

Dziennikarka prasowa i telewizyjna, znana i lubiana z popularnych programów o tematyce żywieniowej. Propagator, edukator i autorytet w tematyce zdrowego żywienia. Specjalistka od zakupów spożywczych i wszelakich, niestrudzona bojowniczka o prawa konsumenckie.  

Dziennikarka stacji TVN Style, gdzie przez siedem lat współtworzyła i prowadziła program „Wiem co jem” i „Wiem co kupuję” o tematyce dietetycznej, zdrowotnej i konsumenckiej. Aktualnie na antenie TVN prowadzi program ,,MądrzeJemy z Katarzyną Bosacką”. Od 2019 roku prowadzi kanał na platformie YouTube pod nazwą EkoBosacka, gdzie podejmuje tematy podobne do tych z programów. Jej filmy cieszą się dużą popularnością. Autorka wielu książek kulinarnych, poradnikowych, zakupowych.

Wielokrotnie nagradzana: Telekamerą w 2014 roku, 5-krotnie Kryształowym Piórem przyznawanego dziennikarzom naukowym, odznaczona Laurem Ekoprzyjaźni za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej w Polsce, ( w 2019 roku ponownie laureatka dwóch głównych nagród), a także głównej nagrody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w konkursie „Libertas et Auxilium” za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów. 

Bezpośrednia, z dystansem do siebie. Kocha jedzenie – proste, naturalne, nie zatrute chemią. Najlepiej polskie

Adiunkt badawczo- naukowy

dr inż. Artur Głuchowski

Naukowiec, nauczyciel akademicki. 
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie

Dr Głuchowski bada wpływ obróbki kulinarnej oraz nowoczesnych metod kulinarnych (sous-vide, kuchnia molekularna, Note by Note) na jakość potraw. Projektuje także nowe potrawy o charakterze prozdrowotnym, wykorzystując aktualne strategie obniżania soli kuchennej w żywności (heterogeniczna dystrybucja soli, uwydatnienie słoności wywołane zapachem, dodatek alg morskich).

Członek międzynarodowej grupy ds. gastronomii molekularnej i fizycznej. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w zakładach gastronomicznych i jednostkach naukowych znajdujących się w Niemczech, Irlandii i USA.

Prowadzi zajęcia z technologii gastronomicznej, projektowania nowych potraw, kuchni świata oraz obsługi konsumenta w gastronomii i hotelarstwie.

 

Mentor rozwoju osobistego i mówca

Dr hab. Hanna Górska-Warsewicz

Prof. SGGW zajmuje się zagadnieniami związanymi z organizacją i zarządzaniem, włączając zarządzanie marketingowe i zarządzanie marką. Analizuje procesy zarządzania w przedsiębiorstwach produkcyjnych z sektora żywności oraz świadczących usługi gastronomiczne i hotelarskie. Szczególne zainteresowania wiąże z tematyką kapitału marki, kreowaniem i strategiami marek żywności, usług gastronomicznych i hotelarskich oraz zarządzaniem materialnymi i niematerialnymi elementami budującymi tożsamość marki z perspektywy procesów zarządzania.  

Autorka ponad 300 publikacji naukowych oraz popularnonaukowych, w tym książek z zakresu organizacji i zarządzania, marketingu żywności i komunikacji marketingowej. Autorka lub współautorka ponad 10 książek dla szkół zawodowych z obszaru gastronomii i hotelarstwa. Współpracując z otoczeniem biznesowym opracowała ponad 100 ekspertyz dla przedsiębiorstw z sektora żywności i usług żywieniowych.  

Prowadzi zajęcia z organizacji i zarządzania w gastronomii i hotelarstwie, biznes planu, ekonomicznych uwarunkowań działalności gospodarczej w gastronomii i hotelarstwie oraz marketingu i zarządzania.  

Ekspert ds. zarządzania gastronomią

Paweł Gruba

Certyfikowany trener kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej. Praktyk i szkoleniowiec w zakresie kompetencji menedżerskich – szkoli oraz wspiera rozwój różnych branż usługowych.  Organizuje bądź współtworzy największe eventy gastronomiczne w Polsce oraz prowadzi komentowane kolacje, wydarzenia kulturalne czy konferencje.

Absolwent studiów magistersko-inżynierskich na Politechnice Warszawskiej, posiada międzynarodowy certyfikat „Kompendium Master of Business”, „Master in Art of Neuro-Linguistic Programming” oraz  „Practitioner in Art Of Neuro-Linguistic Programming”.

Dowodząc warszawską restauracją zdobył tytuł „Knajpy Roku” w plebiscycie Gazety Wyborczej.  Od sześciu sezonów jest managerem restauracji w programie Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia, gdzie dowodzi salą i zespołem kelnerskim.

Współwłaściciel projektu V4B Vision For Business, który wpływa na zwiększenie zysków w restauracji. Wraz z zespołem opiekuje się ponad 200 lokali gastronomicznych, które co miesiąc monitoruje.

Pomysłodawca i prowadzący program „GRUBE ROZMOWY” emitowanego co niedziela o 15:00 na YouTubie, gdzie zaprasza na spotkania ludźmi ze świata gastronomii, którzy są mistrzami w swojej dziedzinie. Całość ma luźną, koleżeńska atmosferę okraszoną humorem.

Mentor rozwoju osobistego i mówca

Renata Kozłowska

Ponad 500 pozyskanych do współpracy firm i międzynarodowych koncernów to jej bilans 19 lat aktywnej sprzedaży. Wnosi też wartość w obszarach marketingu strategicznego, zarządzania operacyjnego, efektywności komunikacji i optymalizacji procesów, szkoląc członków zarządu, menedżerów oraz uczestnicząc w procesach transformacji średnich i dużych organizacji.

Absolwentka SGH i Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu. W trakcie 7-letniej pracy w koncernie Bertelsmann A.G. zarządzała wielomilionowymi projektami pozyskiwania członków do klubu „Świat Książki”. Jako właścicielka agencji reklamowej sprzedawała i prowadziła projekty marketingowe dla takich firm jak Wella Polska, Bank Pocztowy, Vitax, Imperial Entertainment, Philip Morris, M3 Komfort, Bank Handlowy. Będąc Dyrektorem Sprzedaży w austriackiej firmie szkoleniowej poszerzała kompetencje z zakresu zarządzania, zaawansowanych negocjacji i HR. Jest spełniona w roli mamy, wciąż zafascynowana światem i ludźmi.

W Akademii Mistrzów Smaku jako mentor rozwoju osobistego i mówca,  będzie pracowała z młodzieżą nad rozwojem ich kariery w przyszłości.

Somellier

Tomasz Kolecki

  • Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Sommelier Profesjonalny SSP 2003
  • Mistrz Polski Sommelierów 2007/2008/2009/2010
  • Reprezentant Polski na Mistrzostwa Europy i Świata Sommelierów w Sofii 2008, Santiago de Chile 2010, Strasburgu 2010 oraz Tokio 2013
  • Diploma Association de la Sommellerie Internationale 2013
  • Water Codex Diploma Hydrosommelier 2010
  • Szef jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, Grand Prix Magazynu Wino, ITQI, IWSC, Wino na Medal i innych.
  • Autor kart win nagradzanych przez magazyn Wine Spectator
  • I jeszcze trochę innych… 🙂
 
 
 
 
Zofia Ślotała to była modelka, stylistka

Zosia Ślotała-Haidar

Zofia Ślotała to była modelka, stylistka oraz specjalistka od wizażu i personal shoppingu.  W 2020 roku wyszła za Kamila Haidara.

Zosia Ślotała urodziła się 1 stycznia 1990 roku. Jest absolwentką Istituto Europeo di Design w Mediolanie. Podczas pobytu we Włoszech założyła własną firmę, która zajmowała się doradztwem zakupowym. Po trzech latach wróciła do Polski.

Zofia Ślotała była stylistką Anny Czartoryskiej. Pracowała przy sesjach do magazynów modowych, takich jak „InStyle” czy „Glamour”, a także współpracowała z Łukaszem Jemiołem i Agnieszką Ścibior. Ponadto miała własny cykl modowy w „Dzień dobry TVN”, opowiadający o początkujących projektantach.

Dyplomowana psychodietetyk, ekspert w dziedzinie żywienia

Angelika Motopulos

Swoją rozległą wiedzę z zakresu dietetyki, zdrowia publicznego, coachingu i mentoringu oraz psychologii klinicznej zdobywała m.in. na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, Uniwersytecie SWPS i Laboratorium Psychoedukacji w Warszawie.

Jest to ceniona specjalistka posiadająca  bogate doświadczenie zawodowe jako dietetyk gabinetowy, szkoleniowiec i mówca motywacyjny. Jej wypowiedzi i komentarze można było znaleźć m. in. w magazynie Be active, gdzie była redaktorem czy na popularnym portalu Wizaz. pl.  Współpracowała ze znanymi trenerami jako konsultant żywieniowy oraz regularnie jeździ na Fit Campy z Tomaszem Choińskim, wspierając uczestniczki poradami na temat dietetyki. Na co dzień pasjonatka zdrowego odżywania i holistycznego podejścia do zdrowia.

Trener Baristów z 19-letnim doświadczeniem

Wojciech Pasko

  • Trener Baristów z 19-letnim doświadczeniem, 
  • II Vice Mistrz Polski Baristów z 2005 roku, 
  • Certyfikowany Barista Professional SCA
  • Doświadczony Roast Master
  • Były sędzia sensoryczny i techniczny Polskich Mistrzostw Baristów
  • Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti i 
  • Manager sprzedaży i trener Baristów w palarni Kawy Story Coffee Roasters
  • Doradca w zakresie doboru kawy i urządzeń do jej przygotowywania w segmencie HoReCa.
  • Poprzez warsztaty i specjalistyczne szkolenia kawowe realizuje swój cel – szerzenie kultury kawowej w Polsce
Gotowanie zamienia się w sztukę

Uczeń zamienia się w mistrza

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, przyjmuje pod swoje skrzydła najzdolniejszych młodych ludzi, kształcących się na kierunkach gastronomicznych.

Misja Akademii

Misją Akademii Belvedere jest pomaganie najzdolniejszym młodym ludziom w rozwoju ich talentu i pasji jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym światowym  poziomie.

Wizja przyszłości

Wierzymy, że nasze wsparcie pozwoli uczniom rozwinąć skrzydła. W ten sposób wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów w Polsce i na świecie.