Warsztat III

Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Trzecie warsztaty kulinarne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere - tym razem uczniowie zmierzyli się z tematyką cukierniczą.

19 października odbyły się trzecie z 16 warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tym razem uczniowie spotkali się w studio kulinarnym Warsaw Academy of Pastry Arts by poszerzyć swoje kompetencje w zakresie cukiernictwa.  

24 uczniów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere miało okazję zgłębić swoją wiedzę zakresu słodkiej strony zawodu Szefa Kuchni, pod okiem czołowych trenerów cukiernictwa w Polsce: Michała Iwaniuka i Macieja Wiśniewskiego. W ramach 6-godzinninego bloku szkoleniowego trenerzy podzielili się swoją wiedzą technologiczną w zakresie przygotowania idealnych pod względem smaku i konsystencji podstawowych kremów i ciast cukierniczych, które mogą być z powodzeniem wykorzystywane również w kreacji dań słonych. Blok praktyczny został poprzedzony wykładem teoretycznym na temat pochodzenia i rodzajów czekolady oraz istoty jej umiejętnego wkomponowania w kreowane desery, w taki sposób aby podbić ich walory pod względem smaku i aromatu. Uczniowie mieli okazję posmakować i rozpoznać po węchu kilkanaście typów najwyższej jakości czekolad z linii Cacao Barry. 

To pierwsze z cyklu zajęcia w których studenci mieli okazję wykorzystać wręczone im w dniu otwarcia roku akademickiego pakiety startowe narzędzi cukierniczych od sponsora Akademii marki Callebaut oraz korzystać z książki cukierniczej Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski – podręcznika pełnego receptur, wiedzy teoretycznej oraz praktycznych wskazówek, który przez profesjonalistów w tej dziedzinie uznawany jest za najlepszą polską książkę cukierniczą. 

Uczniowie również pod okiem trenerów zapoznali się i nauczyli obsługi nowoczesnego sprzętu cukierniczego jakim dysponuje studio kulinarne Warsaw Academy of Pastry Arts m.in. z temperówką do czekolady, urządzeniem do przygotowywania past cukierniczych czy też wałkownicą, z którą możliwe jest wykonanie idealnego ciasta francuskiego, a której obsługi nauczył studentów Maciej Wiśniewski – uznawany za najlepszego w Polsce eksperta od kreacji puff pastry.

 

W 2-godzinnym bloku teoretycznym wykład ekspercki poprowadziła Angelika Motopulos, która przybliżyła bliżej uczniom tematykę m.in. kreacji menu z uwzględnieniem wykluczeń składnikowych i alergenów w kuchni. 

Fotorelacja z wydarzenia:

Akademia Mistrzów Smaku

by Belvedere

Organizator

Belvedere Gourmet Group
Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie Sp. z o.o.
ul. Agrykola 1, 00-460 Warszawa

Skontaktuj się:

Kierownik Projektu:

Anna Paprocka
+48  661 996 221
akademia@belvedere.com.pl