W dniu 4 października 2023 roku Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere wstąpiła z wielką pompą w nowy rok akademicki, prezentując na konferencji inaugurującej pełen entuzjazmu program. To wydarzenie, prowadzone przez Elżbietę Nitsze i Pawła Grubę, było pełne niespodzianek, inspirujących zapowiedzi i niezapomnianych momentów.
Na początek uczestnicy mieli okazję poznać dotychczasowych i nowych trenerów oraz ekspertów, którzy przyłączyli się do Akademii. Do zespołu projektu dołączyły takie sławy jak Martin Gimenez Castro, Jakub Kuroń, Maciej Nowicki, Piotr Ogiński, Tomasz Purol i Maciej Siąkowski. Wszyscy są doświadczonymi profesjonalistami gotowymi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z tegorocznymi adeptami sztuki kulinarnej.
„Drugi rok akademicki jest rokiem spokojniejszym, bo wyciągnęliśmy wnioski z organizacji pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz wyeliminowaliśmy pewne niewielkie niedociągnięcia i błędy. To spowodowało, że jesteśmy jeszcze lepsi i dobrze przygotowani. Dzięki temu w tym roku bardziej skupimy się na merytoryce i jakości. A będzie bardzo wyjątkowo – mamy sześciu nowych trenerów kulinarnych oraz specjalną nagrodę główną, jaką jest tygodniowy staż w wyjątkowo prestiżowej restauracji we włoskiej Modenie u boku jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie”. – powiedziała z dumą Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group.
Nowi studenci zostali serdecznie przywitani i obdarowani zestawami powitalnymi zawierającymi m.in. kitle kucharskie, noże i zestawy cukiernicze, które są niezbędnymi narzędziami pracy dla każdego profesjonalnego kucharza.
Jednym z głównych punktów konferencji było krótkie przemówienie Wiktorii Koziatek, zwyciężczyni pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere. Jej poruszające słowa dodatkowo zainspirowały uczestników i potwierdziły, że znaleźli się we właściwym miejscu.
Podczas konferencji ogłoszono wszystkie nagrody dla uczestników programu, a jedną z najbardziej prestiżowych jest tygodniowy staż w Osteria Francescana, ekskluzywnej restauracji Massimo Bottury w Modenie. Szef Bottura to jeden z najważniejszych kucharzy globalnej sceny gastronomicznej, posiadacz trzech gwiazdek Michelin. To wyjątkowa okazja dla uczestników Akademii, aby zdobyć doświadczenie w jednej z najbardziej renomowanych restauracji na świecie.
„Na drugi rok akademicki przygotowaliśmy kilka nowości. Są to przede wszystkim nowi trenerzy Akademii. Rozszerzamy i zmieniamy także tematykę warsztatów. Będziemy używać najlepszych produktów oraz wielu technik. Dla naszych laureatów przygotowaliśmy bardzo ciekawe nagrody – a szczególnie tę główną dla zwycięzcy, czyli staż w wyjątkowym miejscu, w restauracji Masssimo Bottury w Modenie we Włoszech. To będzie na pewno wielkie wyróżnienie dla wygranej osoby”. – stwierdziła Anna Paprocka, kierownik projektu AMS.Początek formularzaDół formularza
Warto również wspomnieć, że Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere zdobyła kolejny patronat honorowy – Bocuse d’Or oraz nowe patronaty medialne od wydawnictw „Szef Kuchni” oraz „Restaurant Management”.
Po części konferencyjnej uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pierwszych warsztatach, które odbyły się w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Warsztaty poprowadził Tomasz Łagowski, szef kuchni restauracji Belvedere. Przekazywał swoją wiedzę na temat przygotowywania dań z ryb i owoców morza.
W drugiej edycji Akademii bierze udział 15 nowych szkół, w tym placówki z Kielc, Opola, Studzieńca, Żychlina, Grybowa, Poznania. Warto w tym miejscu podkreślić, że zasięg Akademii poszerzył się o szkoły z mniejszych miejscowości, znacznie oddalonych od Warszawy. To dowodzi, że program zyskuje na popularności i przyciąga uczestników z różnych regionów. Dla porównania, w pierwszej edycji programu udział wzięło 10 placówek oświatowych.
Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere to nie tylko miejsce nauki, ale także inspiracji, współpracy i kształtowania przyszłych wybitnych szefów kuchni. Nie możemy się doczekać, co przyniesie ten nowy rok akademicki!