Doskonałe warunki do nauki

Terminarz warsztatów

W roku akademickim 2025/2026 zaplanowano 16 całodniowych warsztatów kulinarnych.
Każdy z warsztatów składa się z warsztatu kulinarnego (6 godz.) z trenerem Akademii, a także z wykładu z ekspertem (2 godz.) i odbywa się w godz. 10.00-18.00 (prosimy o przybycie pół godziny wcześniej w celu przygotowania się do zajęć: przebranie się w kitle, podpisanie listy obecności).

Warsztat nr. 1

Inauguracja roku akademickiego oraz warsztat nr. 1

29 września 2025

Restauracja Belvedere

UROCZYSTA INAUGURACJA ROKU AKADEMICKIEGO

WARSZTAT KULINARNY:
Ryby i owoce morza
Prowadzący: Tomasz Łagowski

Znakomity Szef Kuchni, finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, takich jak Bocuse d’Or Poland 2015, reprezentant Polski w Paryżu na finale „Chef’s en Or”, zwycięzca: „Chef’s Fight”. Szef Kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Warsztat nr. 2

Warsztat nr 2.

10 października 2025

Academy of Pastry Arts

WARSZTAT CUKIERNICZY:
Makaroniki

Prowadzący: Dawid Makurat i Leon Tyrała

WARSZTAT EKSPERCKI: Zagadnienia food cost w codziennym zarządzaniu restauracją

Prowadzący: Paweł Gruba

Certyfikowany trener kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej i podległych im pracowników. Praktyk i szkoleniowiec w zakresie kompetencji menedżerskich.
Szef Cukierni z ponad 17-letnim doświadczeniem w branży cukierniczej. Swoją zawodową drogę rozpoczął w 2005 roku na Kaszubach, pracował w najbardziej prestiżowych polskich hotelach i cukierniach

Warsztat nr. 3

Warsztat nr 3.

24 października 2025

Atelier Chefs Culinar

WARSZTAT KULINARNY:
Kuchnia orientalna

Prowadzący: Michał Karadżow

WARSZTAT EKSPERCKI: Jak dostać pracę w kuchni na poziomie Michelin: niepisane zasady, którymi kierują się najlepsi szefowie kuchni.

Prowadzący: Monika Biedrzycka

Ponad 24-letnim doświadczeniem w gastronomii. Pracował jako kucharz i szef kuchni w prestiżowych warszawskich restauracjach, gotując dla znanych osobistości. Specjalizuje się w kuchni autorskiej, inspirując się kuchnią staropolską w nowoczesnym wydaniu.


Strateg i dziennikarka kulinarna działająca na styku gastronomii, kultury i podróży. Współpracuje z czołowymi szefami kuchni na świecie, dokumentując idee i zjawiska, któreE kształtują współczesną kuchnię. Współzałożycielka międzynarodowej platformy Chefluencer, która buduje globalną sieć współpracy i organizuje wydarzenia łączące twórców z różnych stron świata.
Monika Biedrzycka
Strateg i dziennikarka kulinarna

Warsztat nr. 4

Warsztat nr 4

4-5 listopada 2025

Unilever Food Solution

WARSZTAT KULINARNY:
Menu przyszłości

Prowadzący: Marcin Szachowicz

WARSZTAT EKSPERCKI:
Wprowadzenie technologiczne do menu przyszłości

Prowadzący: Elżbieta Gizińska

Starsza Specjalistka ds. Marketingu handlowego w Unilever Food Solutions Polska. Z branżą gastronomiczną związana od ponad 30 lat. Prowadziła warsztaty, organizowała konkursy kulinarne, obecnie dostosowuje ofertę firmy do potrzeb rynku, współpracując z kucharzami i restauratorami.
Technik technologii żywienia, doświadczenie zdobywał w warszawskich hotelach Marriott i Bristol oraz w renomowanych restauracjach. Od 11 lat w UFS, gdzie organizuje pokazy i szkolenia kulinarne. Pasjonat sztuki kulinarnej.

Warsztat nr. 5

Warsztat nr 5

18-19 listopada 2025

Instytut Sadkiewicza

WARSZTAT KULINARNY:
Historia i charakterystyka polskiej kuchni myśliwskiej

Prowadzącydr Józef Sadkiewicz

WARSZTAT EKSPERCKI:
Od lasu do stołu -towaroznawstwo dziczyzna w pigułce
Partnerzy Warsztat: Cremajo i Las Kalisz

Naukowiec, nauczyciel akademicki i praktyk medycyny naturalnej, łączący wiedzę z zakresu żywienia, fizjoterapii i medycyny chińskiej. Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej, specjalista ds. żywienia klinicznego i sportowego.

Warsztat nr. 6

Warsztat nr 6

2 grudnia 2025

Akademia Czekolady Callebaut

 

Warsztat cukierniczy:
Sztuka pracy z czekoladą

Prowadzący: Paweł Ignaciuk

W swojej codziennej pracy w Akademii Czekolady jednym z moich głównych zadań jest pomoc w rozwoju i wspieranie klientów w ich rzemieślniczej pracy z zakresu cukiernictwa, deserów czy pracy z czekoladą.
Paweł Ignaciuk
Akademia Czekolady Callebaut

Warsztat nr. 7

Warsztat nr 7

16 grudnia 2025

Studio Kulinarne Al. Jerozolimskie 183

 

Warsztat cukierniczy:
Kuchnia włoska

Prowadzący: Cristina Catese

EKSPERCKI: Plating potraw

Prowadzący: Artur Głuchowski

Warsztaty kulinarne,akademia mistrzów smaku,terminarz warsztatów
Rodowita Rzymianka, znakomita Szefowa Kuchni, trenerka kulinarna specjalizująca się w kuchni włoskiej oraz autorka książki "Italia. Amore mio" - kulinarnego przewodnika napisanego z sercem i miłością do jedzenia.

Doświadczenie zdobywał pracując w zakładach gastronomicznych i jednostkach naukowych. Prowadzi zajęcia z technologii gastronomicznej, projektowania nowych potraw, kuchni świata oraz obsługi konsumenta w gastronomii i hotelarstwie.

Warsztat nr. 8

Warsztat nr 8

15 stycznia 2026

Atelier Chefs Culinar

WARSZTAT KULINARNY:
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący: Bob Mazur

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Fotografia Kulinarna

Prowadzący: Edward Trzeciakiewicz

Szef kuchni, obecnie prowadzi jedna z najlepszych londyńskich restauracji. Partner projketu YOXMAN - Michelin Star Chefs Dining. Jego kariera kulinarna rozpoczęła się w 1992 roku. W przeszłości pracował z Gordonem Ramseyem.
Bob Mazur
Executive Chef Widerness Reserve Suffolk
Fotograf kulinarny od lat współpracujący z najlepszymi szefami kuchni i cukiernikami w Polsce i za granicą. Jego zdjęcia pojawiały się w książkach kucharskich, magazynach i menu prestiżowych restauracji.
Edward Trzeciakiewicz
Fotograf

Warsztat nr. 9

Warsztat nr 9

10-11 marca 2026

Instytut Sadkiewicza

WARSZTAT KULINARNY:
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzącydr Józef Sadkiewicz

WARSZTAT EKSPERCKI: : Już wkrótce więcej informacji

Prowadzący: Partnerzy AMS Cremajo i Las Kalisz

Naukowiec, nauczyciel akademicki i praktyk medycyny naturalnej, łączący wiedzę z zakresu żywienia, fizjoterapii i medycyny chińskiej. Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej, specjalista ds. żywienia klinicznego i sportowego.

Warsztat nr. 10

Warsztat nr 10

20 marca 2026

Atelier Chefs Culinar

WARSZTAT KULINARNY:
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący: Sylwia Zając

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez laktozy, a może bez sensu? Jak czytać etykiety i wybierać diety?

Prowadzący:  Katarzyna Bosacka

Blogerka kulinarna pochodząca z Lubelszczyzny. Ekspertka w dziedzinie tradycyjnej kuchni polskiej z nutą nowoczesności, autorka książki Domowo zdrowo oraz specjalistka w zakresie marketingu kulinarnego.
Dziennikarka prasowa i telewizyjna, znana i lubiana z popularnych programów o tematyce żywieniowej. Propagator, edukator i autorytet w tematyce zdrowego żywienia. Specjalistka od zakupów spożywczych i wszelakich, niestrudzona bojowniczka o prawa konsumenckie.

Warsztat nr. 11

Warsztat nr 11

30 marca 2026

Showroom Atelie Nespresso

WARSZTAT KULINARNY:
Warsztat solmelierski

Prowadzący: Sylwia Zając

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący:  Już wkrótce więcej informacji

Ekspertka z ponad dekadą doświadczenia w rozwijaniu kultury kawowej w Polsce. Ukończyła certyfikowane szkolenia Specialty Coffee Association (SCA) w zakresie Barista Brewing oraz Sensory Skills, specjalizując się w analizie sensorycznej i tworzeniu doświadczeń smakowych, które wpisują się w filozofię fine diningu.

Warsztat nr. 12

Warsztat nr 12

17 kwietnia 2026

Atelier Chefs Culinar

WARSZTAT KULINARNY:
Kuchnia japońska

Prowadzący: Mariusz Melcer

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący: Julia Strzałkowska

Szef kuchni i sushi master z ponad 25-letnim doświadczeniem. W lutym 2024 roku znalazł się w elitarnym gronie jedenastu uczestników kursu Taste of Japan, zaproszonych na warsztaty w Akademii Kulinarnej w Kioto i staże w najlepszych restauracjach miasta.
Wiedzę o gotowaniu zdobywała szkoląc się u topowych polskich szefów kuchni oraz w trakcie licznych podróży. Tworzy przepisy i robi zdjęcia dla wielu marek związanych z kulinariami. Organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz study toury blogerskie.

Warsztat nr. 13

Warsztat nr 13

28 kwietnia 2026

Sofitel Warsaw Victoria

WARSZTAT KULINARNY:
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący: Paweł Kałuski

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący:
Już wkrótce więcej informacji

Doświadczony szef kuchni z ponad 25-letnim stażem, Executive Chef Sofitel Warsaw Victoria, łączy klasyczną kuchnię francuską z polską tradycją, laureat i juror konkursów Bocuse d’Or Poland.

Warsztat nr. 14

Warsztat nr 14

12 maja 2026

Studio Kulinarne Al. Jerozolimskie 183

WARSZTAT KULINARNY:
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący: Mikołaj Rey

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Techniki relaksacyjne jako wsparcie przyszłego kucharza

Prowadzący: Angelika Motopulos

Jest entuzjastą polskich produktów i regionalizmów. Dzieli życie między Kraków a Montrésor. Jego żona Patrycja Sobańska-Rey zgłosiła go do MasterChef; mają trzech synów.
Ceniona specjalistka posiadająca bogate doświadczenie zawodowe jako dietetyk gabinetowy, szkoleniowiec i mówca motywacyjny. Jej wypowiedzi i komentarze można było znaleźć m. in w magazynie Be active. Współpracowała ze znanymi trenerami jako konsultant żywieniowy

Warsztat nr. 15

Warsztat nr 15

26-27 maja 2026

Rational ul. Postępu 15

Warsztat ekspercki:
Inteligentne urządzenia w gastronomii – iVario i iCombo

Prowadzący: Anna Pycińska

Warsztat kulinarny:
Inteligentne urządzenia w gastronomii – iVario i iCombo – szkolenia praktyczne z Rational.

Prowadzący: Jarosław Kołodziejek

Szef Kuchni z wieloletnim stażem, który swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych warszawskich hotelach, restauracjach i firmach cateringowych. Od 2020 roku związany z RATIONAL , a aktualnie zajmujący stanowisko Regional Corporate Chef.
Warsztaty kulinarne,akademia mistrzów smaku,terminarz warsztatów
Marketer z zawodu i pasji. Z branżą gastronomiczną związana od około 5 lat, z czego większość zarządza działaniami marketingowymi jako Dyrektor Marketingu w firmie RATIONAL Polska.

Warsztat nr. 16

Warsztat nr 156

Czerwiec 2026

Academy of Pastry Arts

WARSZTAT KULINARNY:
Podstawowe kremy i ciasta

Prowadzący: Michał Iwaniuk i Leon Tyrała

WARSZTAT EKSPERCKI: 
Temat zostanie podany już wkrótce

Prowadzący:
Już wkrótce więcej informacji

Współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie w Warszawie. Szef cukierni Airport Hotel Okęcie odpowiedzialny za kreacje marki Czekolada Café . Finalista World Chocolate Masters (WCM) – Paryż 2018.