Trenerzy warsztatów Akademii Mistrzów Smaku

W Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere co roku spotykają się wybitni szefowie kuchni, trenerzy i eksperci, którzy dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją do sztuki kulinarnej. Każda edycja programu to nowa odsłona – zmieniający się skład prowadzących, świeże tematy i inspirujące osobowości. Dzięki tej formule Akademia nieustannie się rozwija, oferując uczestnikom różnorodne spojrzenia na gastronomię – od klasyki kuchni francuskiej czy włoskiej, po nowoczesne trendy kulinarne i międzynarodowe doświadczenia. 

Na tej stronie prezentujemy sylwetki wszystkich trenerów i ekspertów, którzy współtworzyli historię Akademii – zarówno tych, którzy prowadzili zajęcia w obecnym roku, jak i tych, którzy w poprzednich edycjach dzielili się swoim mistrzostwem.

Sylwetki trenerów kulinarnych zostały zaprezentowane w kolejności alfabetycznej.

Trenerka kuchni włoskiej

Cristina Catese

Cristina Catese to rodowita Rzymianka. Gotowanie jest tak nieodłączną częścią jej życia, że właściwie nie pamięta, czy jej pierwsze doświadczenia kuchenne rozpoczęły się w tym samym czasie, kiedy stawiała swoje pierwsze kroki, czy też może wcześniej… Od dziecka pasją Cristiny było tworzenie: dań, ubrań, dodatków, dekoracji – rzeczy mniej lub bardziej użytkowych, ale zawsze pięknych. Dzięki wsparciu rodziców poznała wiele technik malowania, dekorowania, kolażu, szycia, tworzenia mozajek. Wiedzę tę wykorzystuje każdego dnia, dekorując stoły, szyjąc, tworząc stylizacje sobie i znajomym oraz od trzech lat projektując zabawki dla „Smykałka”. Najważniejsi w życiu Cristiny są ludzie, wszystko dzieje się przez nich, z nimi i dla nich. To od ludzi Cristina dostaje energię, dlatego też kocha się z nimi spotykać i wzajemnie inspirować. To właśnie miłość do bycia z ludźmi i gotowania zaważyła na decyzji o dzieleniu się zarówno wiedzą, doświadczeniem jak i miłością podczas warsztatów. Cristina ma fantastyczną wyobraźnię, która pomaga jej: gotować, kreować zabawki, tworzyć stylizacje. Jest jednak coś, czego nie umie sobie wyobrazić – to życie bez gotowania, bez kuchni. Dlatego też cały dzień gotowania zawodową i tak wieńczy gotowaniem w domu – dla siebie, dla znajomych, dla przyjemności. Dni wolne Cristina spędza z przyjaciółmi, gotując lub poznając nowe smaki w ulubionych restauracjach, biega, trenuje i śpiewa pod prysznicem, jak wtedy, gdy była nastolatką w zespole popowym. Zawsze uśmiechnięta, energiczna, i niezwykle optymistyczna, jest idealnym przykładem osoby, z którą warto przebywać i od której należy się uczyć – nie tylko gotowania, ale także podejścia do życia i do ludzi…

Cristina Catese - akademia Mistrzów Smaku
President Bocuse d’Or Academy Poland od 2018 roku

Adam Chrząstowski

Karierę rozpoczął od warszawskiego Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W swojej karierze zawodowej:  zarządzał kuchniami restauracji Hotelu Sheraton, restauracjami Hunters i Tropicana w Szanghaju, był Szefem Kuchni  i Zastępcą Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie, współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin, był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau oraz dyrektorem kulinarnym prestiżowego Hotelu Arłamów.

Konsultant kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ oraz kucharz Prezydencji.   Manager i trener Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. Head Chef  Bocuse d’Or Academy Poland oraz od 2018 roku President Bocuse d’Or Academy Poland. Laureat prestiżowej nagrody Mistrz Mistrzów.

Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. Współautor książki “Gościnność od Kuchni”. Ponadto od przeszło dziecięciu lat zajmuje się działalnością doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Szef Kreatywny Belvedere Catering By Design

David Gaboriaud

To znana postać w świecie gastronomii,. kucharz młodego pokolenia z  bogatym doświadczeniem kulinarnym zdobytym podczas organizacji imprez, warsztatów i  pokazów live cooking Brał udział w  przyrządzeniu serwowanej kolacji podczas akcji „Goût de France” w Ambasadzie Francuskiej, w przygotowaniu i prowadzeniu pokazów kulinarnych z  francuskim profesorem Hervé This, twórcą kuchni molekularnej oraz  znanymi szefami kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Pierre Gagnaire, Alain Passard czy Andrea Camastra. Współpracuje z takimi markami jak Almette, Nespresso Professional, Kotlina Natury, Winiary czy Aperol.

Prowadził autorski program podróżniczo – kulinarny „David w Europie” przez 5 sezonów na kanale Kuchnia+. Współprowadził program „Bitwa na Smaki”. Regularnie gotuje w  kuchni programu śniadaniowego „Dzień Dobry TVN”. Jest autorem książki kucharskiej „Coś francuskiego”, w której obala mity kuchni francuskiej. Od 3 lat zasiada w jury konkursu „Kukbuk poleca”, promującego lokalne, sezonowe produkty oraz żywność wytwarzaną przez rzemieślników i  małych producentów w Polsce.

David ma francusko – polskie korzenie, dzięki czemu od dzieciństwa zgłębiał kulinaria obu krajów. Podróżuje w różne zakątki świata w  poszukiwaniu nowych smaków,  poszerzając tym samym swoją wiedzę na temat różnych kuchni świata i najnowszych trendów kulinarnych. Jest ceniony za swoją charyzmę, otwartość oraz pasję do kulinariów.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Właściciel topowych polskich restauracji

Martin Gimenez Castro

Argentyński szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjna, od 16 lat związany z Polską. Właściciel i twórca topowych warszawskich restauracji Ceviche Bar, Tuna i Buenos, ambasador MSC – światowej organizacji promującej zrównoważone rybołówstwo.

Absolwent Wyższej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracjach w Pradze i na Florydzie, gdzie przeszedł pełną drogę zawodową pod okiem włoskich mistrzów kuchni.

W Polsce zyskał rozpoznawalność jako pierwszy polski Top Chef (Polsat). Jego autorska restauracja Salto w Hotelu Rialto już po kilku miesiącach trafiła do przewodnika Michelin i została uznana za jedną ze 100 najlepszych restauracji w Polsce. Martin został wyróżniony tytułami Szef Jutra Gault&Millau, Szef Roku 2017 (nominacja) oraz Warsaw Insider – Szef Obcokrajowiec.

Jest propagatorem zero waste i idei zrównoważonej gastronomii, współpracuje z Międzynarodową Akademią Gastronomiczną, organizuje kolacje „na cztery ręce” z uznanymi szefami z całego świata.

Prywatnie – pasjonat podróży, wina i rodzinnych kolacji. Z żoną Martą i córkami Martiną i Mią mieszka w Warszawie, gdzie nadal rozwija swoje kulinarne imperium i inspiruje innych do odkrywania smaków Ameryki Łacińskiej.

Martin Gimenez Castro Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere
Szef Kuchni i właściciej of Lysverke

Christopher Haatuft

Szef kuchni, restaurator i wizjoner norweskiej gastronomii, nazywany często „punkowym ojcem chrzestnym kuchni neo-fiordowej”. Jest założycielem i szefem kuchni restauracji Lysverket w Bergen, która w 2022 roku została uhonorowana gwiazdką Michelin.

Jego kulinarna droga rozpoczęła się w wieku 25 lat od praktyk w rodzinnej Norwegii, a następnie prowadziła przez renomowane restauracje w Paryżu i Nowym Jorku, m.in. w legendarnym Blue Hill at Stone Barns oraz trzygwiazdkowej Per Se. Do Norwegii powrócił, by w wieku 32 lat otworzyć Lysverket – miejsce, które stało się symbolem nowoczesnej, zrównoważonej kuchni opartej na produktach z fiordów.

Haatuft jest również współtwórcą restauracji Golfstrommen w Houston (Teksas), uznanej przez Houston Chronicle za najlepszą restaurację 2022 roku. Angażuje się w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i doradza w funduszu inwestycyjnym Astanor Ventures, wspierającym innowacje w rolnictwie i żywności.

W 2025 roku Chef Haatuft poprowadził gościnne warsztaty dla studentów 3. edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, dzieląc się doświadczeniem i filozofią gotowania opartą na autentyczności, naturze i odpowiedzialności wobec planety.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
7. najlepszy cukiernik na świecie w latach 2018-2022

Michał Iwaniuk

Współwłaściciel autorskiej cukierni nowoczesnego cukiernictwa Mazovia Patisserie w Warszawie. Szef cukierni Airport Hotel Okęcie odpowiedzialny za kreacje marki Czekolada Café (od 2014 roku). Finalista World Chocolate Masters (WCM) – Paryż 2018. Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Podczas targów Mazury HoReCa w Expo Mazury w Ostródzie, wraz ze swoimi współpracownikami zdobył całą pulę nagród w prestiżowym konkursie Master Challenge by Schöller. Trener w Ashanti – Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi.

Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Wytrwale wplata do swojej produkcji wątki polskie – smak trawy żubrowej, brusznicy, owoców z sadu i lasu, nie ulegając sezonowym modom.

Współczesne cukiernictwo Michał Iwaniuk interpretuje jako „przestrzeń, w której wizja i wymarzony smak idą w parze z formą i doskonałością technologii produkcji”.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Szef Jutra przewodnika Gault&Millau Polska 2017

Ernest Jagodziński

„Kucharz – odkrycie roku 2009” wg magazynu Kuchnia. Reprezentant  Polski na prestiżowym konkursie kulinarnym Chefs en Or w Paryżu w 2018 roku. Zdobywca drugiego miejsca w polskiej selekcji do międzynarodowego konkursu Bocuse d’Or w 2019 roku.

Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Restauracji 99 w Warszawie,  następnie w Restauracji Sens i hotelu Intercontinental. W hotelu Westin Warsaw objął stanowisko zastępcy szefa Kuchni. W 2012 roku został Executive Chef w City Parku, tworząc wspaniałą restauracje Cucina, gdzie był odpowiedzialny za całą gastronomię zarówno restaurację jak i bankiety oraz konferencje.

Obecnie prowadzi restaurację Autentyk Kuchnia i Ludzie w Poznaniu oraz uznane studio kulinarne Chef’s Table by Ernest Jagodziński, gdzie wykłada i prowadzi szkolenia. Jest to miejscem dla wszystkich, dla których kuchnia to więcej niż gotowanie, to drugi człowiek, relacje, emocje i tworzenie więzi. Ponadto trener Bocuse Academy, gdzie przygotowuje adeptów sztuki kulinarnej do konkursów. Uczy młode pokolenie jak pracować efektywnie i gotować zgodnie ze sztuką kulinarną.

Mówi o sobie: „Nie jestem człowiekiem sukcesu, ale wiem na czym polega gastronomia i jak ciężką pracą można osiągnąć wiele. Miliony godzin pracy na kuchni nauczyło mnie poszanowania do produktu, pokory i przekonania, że im więcej wkładamy serca w to co robimy tym więcej mamy satysfakcji”.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej

Daria Ładocha

Prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej. Absolwentka wydziału dziennikarskiego na Uniwersytecie Warszawskim, dyplomowany coach zdrowia na Collegium Civitas oraz praktyk neurolingwistyki. Doświadczenie w komunikacji medialnej zdobywała współpracując z agencjami Pattern i White, Dawidem Wolińskim oraz wydawnictwem Adam & Eve. Współtworzyła agencję reklamową 4DB Brand Design oraz była redaktorem naczelnym nieistniejącego już Warszawskiego Poradnika Ślubnego. Od 2015 roku prowadzi cyklicznie kuchnię w Dzień Dobry TVN, w której pokazuje widzom jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować sobie posiłki. Pierwsze kroki stawiała w Kuchni+, gdzie poprowadziła kulinarny program “Ugotuj mi mamo!”. Ten 10 odcinkowy cykl dotyczył żywienia dzieci i angażowania ich w kuchni. W 2020 roku została prowadzącą program “Ameryka Express” na głównej antenie TVN i poprowadziła uczestników przez Gwatemalę i Kolumbię. Wraz córkami Laurą i Matyldą, poprowadziła 3 sezony unikalnego programu kulinarnego “Patenciary” na Food Network i TVN Style, w którym razem pokazywały niezwykłe kulinarne patenty.  Autorka  sześciu książek kulinarnych: “W mojej tajskiej kuchni” – pierwszej w Polsce książki o tajskiej kuchni, napisanej przez polskiego autora. “Gotuj zdrowo dla dzieci” – ulubione przepisy dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci. “Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” – które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać. “Nowoczesna kuchnia polska” – tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia. Jako jedyny autor napisała książkę dla marki Thermomix „Pełne Zdrowia menu na Thermomix”.

 

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Szef Kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich

Tomasz Łagowski

Belvedere to restauracja z ogromną tradycją, znana w całej Polsce i Europie, znajdującej się w takich przewodnikach jak Michelin, odznaczoną najwyższym odznaczeniem za 2020 rok, „5 kompletami sztućcy” przez przewodnik „ Poland 100 Best Restaurants”. Tomasz łagowski to finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, takich jak Bocuse d’or Poland 2015, reprezentant Polski w Paryżu na finale „Chef’s en or”,  zwycięzca: „Chef’s Fight”, „Mistrzostw Polski w produkcie regionalnym” czy „Chef’s en or Poland”. W 2015 roku został nominowany w plebiscycie „Kucharz odkrycie roku 2015” organizowanym przez magazyn Kuchnia oraz Gault&Millau. Zdobywca tytułu „Kucharz Odkrycie Roku 2018′′ wg przewodnika Poland 100 Best Restaurants.

Od wielu lat gość programów telewizyjnych w randze eksperta, tj: „Pytanie na śniadanie”, „ Projekt Lady”, „ Najgorszy Kucharz”. Publikacje Tomasza pojawiają się w czasopismach branżowych tj.: „Magazyn Szef Kuchni”, „Food Service”, „Łowiec Polski”.

Organizator i twórca menu dla Vogue, Moet, Dom Perignon. Prowadzenie stacji Live cooking i szkoleń dla firm Nestle, San Pellegrino czy Aqua Panna. Współpraca z markami takimi jak: Maspex, Lubella, Krakus, Łowicz, Cedrob, Gobarto, Na Turek.

 

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Creative Pastry Chef Belvedere Gourmet Group

Dawid Makurat

Szef Cukierni z ponad 17-letnim doświadczeniem w branży cukierniczej. Swoją zawodową drogę rozpoczął w 2005 roku na Kaszubach, gdzie nauczył się szacunku do tradycji i rzemiosła. Pracował w najbardziej prestiżowych polskich hotelach i cukierniach, m.in. Sheraton, Sofitel Grand, Hotel Rialto, Raffles Europejski Warszawa (Lourse), Umam, Odette oraz Deseo.

W 2012 roku uzyskał tytuł mistrza cukiernictwa, co pozwoliło mu rozwijać autorskie koncepcje i szkolić młodych adeptów zawodu. Jako Executive Pastry Chef w sieci Kaiser Caffe odpowiadał za rozwój marki z jednego lokalu do 12 butikowych cukierni, w tym w Berlinie, projektując nowoczesną pracownię o powierzchni 1200 m². Wdrażał systemy optymalizacji kosztów, zarządzał zespołami do 45 osób oraz współtworzył wdrożenie standardów IFS, podnosząc jakość i bezpieczeństwo produkcji.

Jego desery są doceniane za kreatywność, harmonię smaków i elegancję formy. Regularnie gości w mediach branżowych, na blogach kulinarnych i w mediach społecznościowych. Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa, łączy klasykę z innowacją, tworząc słodkości, które inspirują zarówno profesjonalistów, jak i miłośników wyjątkowych smaków.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Członek komitetu wykonawczego polskiej selekcji konkursu Bocuse d’Or

Michał Markowicz

Szef kuchni, pedagog i pasjonat edukacji kulinarnej, członek komitetu wykonawczego polskiej selekcji konkursu Bocuse d’Or. Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim, gdzie rozwijał swoje umiejętności w renomowanych restauracjach i hotelach.

Przez lata pełnił funkcję szefa kuchni w Hotelu Qubus** oraz w pięciogwiazdkowym Hotelu Odyssey Wellness & Spa, dwukrotnie nagradzany czapką przewodnika Gault&Millau. Gotował dla prezydentów, ambasadorów i międzynarodowych delegacji podczas wydarzeń w Targach Kielce (2006–2015).

Laureat tytułu Belfer Roku 2016/2017 województwa świętokrzyskiego. Od wielu lat nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, gdzie inspiruje młodych adeptów sztuki kulinarnej. Prowadzi warsztaty, seminaria i konkursy kulinarne, pełniąc rolę mentora i jurora. Jego uczniowie zdobywają liczne nagrody w prestiżowych zawodach.

Z wykształcenia magister ekonomii informatycznej, mistrz kuchni, czeladnik piekarnictwa oraz absolwent kierunku Żywienie i Dietetyka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Z natury perfekcjonista – stale udoskonala receptury, choć potrafi docenić prostotę i smak tradycji. Prywatnie ceni czas spędzony z rodziną, wierząc, że w kuchni – jak w życiu – najważniejsza jest pasja, szacunek i równowaga.

Michał Markowicz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere
szef kuchni i sushi master

Mariusz Melcer

szef kuchni i sushi master z ponad 25-letnim doświadczeniem. W lutym 2024 roku znalazł się w elitarnym gronie jedenastu uczestników kursu Taste of Japan, zaproszonych na warsztaty w Akademii Kulinarnej w Kioto i staże w najlepszych restauracjach miasta. Tradycyjnej kuchni japońskiej uczył się w legendarnej restauracji Takuma Kitamise pod okiem mistrza Masahiro Kurisu, kontynuującego rodzinne tradycje kaiseki sięgające początku XX wieku.

Gotować zaczął jako dziecko, już wtedy wykazując pasję do tworzenia i eksperymentowania w kuchni. Po ukończeniu szkoły podstawowej rozpoczął naukę w kierunku gastronomicznym i pracę w zawodzie. Zdobywał doświadczenie w warszawskich restauracjach oraz w Londynie, pracując pod okiem wymagających szefów kuchni.

Po powrocie do Polski przez 13 lat był związany z siecią Sakana, gdzie przeszedł drogę od sushi mastera do head chefa i współtworzył restaurację w Wilanowie. Zafascynowany precyzją, estetyką i filozofią kuchni japońskiej, uczynił ją swoją życiową pasją.

Dziś spełnia marzenie o własnej restauracji, gdzie łączy japońską tradycję z autorską kreatywnością, serwując dania pełne smaku, harmonii i historii.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Szef Kuchni i doradca kulinarny

Artur Musztyfaga

Szef kuchni i doradca kulinarny z ponad 30-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Absolwent szkoły gastronomicznej we Wrocławiu, karierę rozpoczął w sieciach Orbis i PSS Społem, a następnie rozwijał się w restauracjach serwujących zarówno kuchnię polską, jak i śródziemnomorską – od lokali à la carte po bankiety na tysiąc osób.

Gotował dla znamienitych gości, m.in. Księcia Andrzeja, prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i przywódców Grupy Wyszehradzkiej. Był kucharzem bankietowym kadry oficerskiej Śląskiego Okręgu Wojskowego oraz szkolił ludzi dyplomacji.

Od 15 lat pełni funkcję doradcy kulinarnego w firmach foodservice, a równocześnie jest członkiem zespołu Polish BBQ Kings, z którym zdobywał liczne nagrody w Polsce, Europie i USA. Jedenastokrotnie startował w Jack Daniel’s World Championship BBQ, gdzie w 2013 roku jego drużyna – jako jedyna spoza USA – zwyciężyła w kategorii sosu BBQ.

Od dwóch dekad aktywnie działa w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni, wspierając młodych adeptów zawodu.

Jego motto brzmi: „Danie nie może być przekombinowane.”
Z pasją dzieli się wiedzą z młodym pokoleniem kucharzy, wierząc, że doświadczeni szefowie powinni inspirować i przekazywać dalej kulinarne rzemiosło.

Artur Musztyfaga - Akademia Mistrzow Samku
Szef Kuchni EWkspert kuchni staropolskiej

Maciej Nowicki

Szef kuchni Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, najstarszego muzeum sztuki w Polsce gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy dedykowany  kuchni polskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć  swoje zamiłowanie do historii ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz przepisom polskim pochodzącym z XVII i XVIII wieku.

Maciej jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. Współlaureat prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019 oraz Wybitny Szef kuchni polskiej według Gault&Milleau 2018. Promuje tradycyjną kuchnię Polski w kraju na świecie m.in. we Francji, ZEA, Japonii, Korei, USA, Bliski Wschodzie. Miłośnik podróży, pracy w ogrodzie i bonsai.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Zwycięzca programu Top Chef

Tomasz Purol

Uznany szef kuchni, laureat wielu krajowych i międzynarodowych konkursów kulinarnych, zwycięzca V edycji programu „Top Chef Polska”. Zawodowo związany z gastronomią od ponad 19 lat.

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, gdzie ukończył kierunek kucharza i technika technologii żywienia zbiorowego. Pierwsze doświadczenia zdobywał w Hotelu Park, a kolejne lata pracy w renomowanych restauracjach pozwoliły mu poznać różnorodne style gotowania – od kuchni wellness po kuchnię fit i fine dining. Każde nowe stanowisko traktował jako wyzwanie, konsekwentnie rozwijając warsztat i wrażliwość kulinarną.

Obecnie pełni funkcję szefa kuchni w Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, gdzie serwuje nowoczesną kuchnię europejską z akcentami polskimi i wielkopolskimi. W swojej filozofii gotowania stawia na sezonowość, prostotę i autentyczny smak produktu. Uważa, że dobry składnik obroni się sam – bez zbędnych ozdobników.

Choć twierdzi, że telewizja nie jest jego światem, na ekranie czuje się jak ryba w wodzie. Z entuzjazmem angażuje się w projekty promujące gastronomię i edukację młodych kucharzy, inspirując ich do pracy z pasją i szacunkiem do produktu.

Tomasz Purol Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere
Życie na styku kultur, smaków i tradycji

Mikołaj Rey

Jest potomkiem Mikołaj Rej – „ojca literatury polskiej”. Dorastał we Francji, w zamku w Montrésor, należącym do jego przodków. Studiował prawo na Uniwersytet w Tours, lecz silne poczucie polskości sprawiło, że w 1999 roku przeniósł się do Polski, studiując polonistykę na Uniwersytet Jagielloński i ucząc francuskiego.

Pasję do gotowania odkrył jako dziecko. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobył pod okiem szefa kuchni Pierre Gaillard – zdobywcy gwiazdki Michelin. Przełomem był udział w programie MasterChef (2012), gdzie zyskał popularność i rozwinął karierę kulinarną. Od 2013 roku regularnie występuje jako ekspert w Dzień Dobry TVN, podróżując po świecie i prezentując lokalne produkty. Bierze udział w wydarzeniach kulinarnych Michelin i Gault & Millau, prowadzi warsztaty i degustacje w Europie i Afryce.

Jest entuzjastą polskich produktów i regionalizmów. Dzieli życie między Kraków a Montrésor. Jego żona Patrycja Sobańska-Rey zgłosiła go do MasterChef; mają trzech synów.

Jego najważniejszy projekt to film dokumentalny Kruszyna – opowieść o chlebie jako uniwersalnym łączniku kultur, dostępna na YouTube.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Wielokrotnie nagradzany doskonały kucharz i cukiernik

Maciej Rosiński

Podczas blisko 20-letniej kariery zawodowej realizuje się jako szef kuchni, szkoleniowiec i konsultant branży gastronomicznej. Od 2007 do 20 18 roku pełnił funkcję Szefa kuchni w jednej z najlepszych w tym okresie łódzkich restauracji Affogato, dla której m.in. zdobył dwie czapki Gault&Millau (w 2017 oraz w 2018 r.). W 2016 roku był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w dziedzinie wyrobów cukierniczych i deserów. W tym samym roku został nominowany przez Poradnik Restauratora do tytułu Szefa Roku. Rok później, jako reprezentant Polski, zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Został nominowany przez „żółty przewodnik” do tytułu Szefa Jutra oraz uzyskał tytuł Ambasadora Łódzkiej Gastronomii w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup (2016, 2017 i 2018 r.), w Kulinarnym Pucharze Polski (2017 r.) i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowegow 2018 r.

Jak zaznacza, nie lubi kategoryzować się w konkretnej dziedzinie kulinarnej. To co go wyróżnia, to swoista wszechstronność kulinarna – jako utytułowany szef kuchni z sukcesem spełnia się również jako technolog, artysta i trener cukierniczy. Jako jedyny specjalista kuchni słonej w Polsce jest jednocześnie ambasadorem marki Callebaut, wykładowcą w Chocolate Academy oraz w Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi. 

 

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
wybitny technolog żywności, specjalista w żywieniu klinicznym i sportowców

dr Józef Sadkiewicz

Naukowiec, nauczyciel akademicki i praktyk medycyny naturalnej, łączący wiedzę z zakresu żywienia, fizjoterapii i medycyny chińskiej. Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej, specjalista ds. żywienia klinicznego i sportowego (UMK Collegium Medicum). Ukończył również studia z fitoterapii, fizjoterapii i wychowania fizycznego.

Założyciel i wykładowca Instytutu Sadkiewicza – CPKZ, gdzie prowadzi szkolenia, konsultacje żywieniowe oraz autorski program „Matka natura a Ortho-kuchnia”. Od ponad 25 lat współpracuje z przemysłem spożywczym i ośrodkami naukowymi, promując zdrową, świadomą dietę i profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Specjalizuje się w akupunkturze (wg dr. Yamamoto, dr. Tana, Mistrza Tunga), aurikuloterapii, hirudoterapii, terapiach manualnych, moksybucji, bańkach ogniowych, guasha oraz terapii kraniosakralnej. Ukończył liczne kursy w Instytucie Medycyny Chińskiej i Medycyny Integracyjnej ITCM DAO w Krakowie, szkoląc się u wybitnych ekspertów z Polski, Izraela, Niemiec i Ukrainy.

Jego misją jest popularyzacja zdrowego stylu życia, profilaktyki i aktywności fizycznej. Jak podkreśla, ciało stworzone jest do ruchu, a równowaga między odżywianiem, aktywnością i spokojem ducha stanowi fundament zdrowia.
„W życiu każdego człowieka są dwa dni, w których nic nie możesz zrobić: wczoraj i jutro.” – Dalajlama

dr józef sadkiewicz Akademia Mistrzów Samku By Belvedere
Szef Kuchni Belvedere Catering

Maciej Siąkowski

Szef Kuchni i pasjonat zdrowego smaku, od lat związany z fine diningiem na najwyższym poziomie. Karierę rozwijał pod okiem wybitnych mistrzów kuchni, m.in. Andrea Camastry, z którym jako Sous Chef w restauracji Senses współtworzył sukces zdobycia gwiazdki Michelin. Jako Szef Kuchni restauracji Ole w Warszawie zdobył dla niej trzy czapki Gault&Millau.

Obecnie pełni funkcję Szefa Kuchni Prywatny Kucharz by Belvedere, gdzie tworzy wykwintne, autorskie menu, łącząc elegancję, precyzję i głębię smaku. Jego kuchnia to połączenie klasyki z nowoczesnością, z wyraźnymi wpływami Azji Południowo-Wschodniej i Japonii, której filozofia prostoty i szacunku do produktu jest mu szczególnie bliska.

Perfekcjonista i innowator, znany z dbałości o detale, wysokiej jakości produktów i umiejętności wydobywania z nich pełni smaku. W swoich daniach stawia na równowagę między walorami zdrowotnymi a przyjemnością jedzenia, wierząc, że kuchnia powinna być zarówno odżywcza, jak i piękna.

Poza kuchnią pasjonuje się sportami siłowo-wytrzymałościowymi i dietetyką, dbając o harmonię między ciałem, umysłem i smakiem. To kucharz z sercem, zasadami i nieustającą potrzebą doskonalenia.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Kucharz, food stylista, autor książek kulinarnych

Michał Toczyłowski

Kucharz, food stylista, autor książek kulinarnych, kulinarny ghostwriter, producent kulinarnych treści wideo.

Michał rozpoczął swoją przygodę z gastronomią w 2011 roku od początku szkoły średniej. Pracował w takich restauracjach jak: Nabo, Nolita Restaurant, Sowa i Przyjaciele, Bez Tytułu. Odbył roczny staż w Atelier Amaro. 

W gotowaniu najważniejsza jest dla niego pokora, a jego ulubionym kierunkiem jest comfort food. Dziś na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne, stylizuje potrawy do sesji zdjęciowych, realizuje kulinarne nagrania wideo i pisze przepisy kulinarne dla jedzeniowych marek. 

Jest współautorem dwóch książek kulinarnych: 
– „Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza” – nominowana do najlepszej książki na świecie (Gourmand World Cookbook Awards 2019 – kategoria Sports and nutrition), 

– „Sex&Cook Miłość od Kuchni” wydana w lutym 2020.

Chef pisze również przepisy do Magazynu KUKBUK, gotuje dla Haps.pl i bywa w Pytaniu na Śniadanie.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Polska

Marcin Szachowicz

Znany w branży jako „Szachu”, to doświadczony szef kuchni i trener kulinarny, od ponad dekady związany z Unilever Food Solutions, gdzie pełni funkcję Głównego Szefa Kuchni. Z wykształcenia technik technologii żywienia, absolwent warszawskiego Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej.

Doświadczenie zdobywał w prestiżowych warszawskich hotelach Marriott i Bristol, a także w renomowanych restauracjach w kraju i za granicą. Przeszedł wszystkie szczeble kariery gastronomicznej – od kucharza po lidera zespołów i właściciela własnych lokali. Jego profesjonalizm i pasja sprawiły, że miał okazję gotować dla wielu znanych osobistości świata polityki i kultury.

Od 11 lat prowadzi pokazy, szkolenia i warsztaty kulinarne, inspirując szefów kuchni i kucharzy do poszukiwania nowych smaków i technik. W pracy łączy tradycję z nowoczesnością, podkreślając znaczenie jakości i pasji w gotowaniu.

Specjalizuje się w kuchni polskiej, włoskiej i tajskiej, a jego ulubione produkty to mięsa – wołowina, kaczka i kurczak – oraz świeże warzywa. Prywatnie jest osobą bezpośrednią, pełną humoru i energii. Poza kuchnią pasjonuje się sportem, filmem i kabaretem, a wolny czas spędza z rodziną.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Executive Chef Sofitel Warsaw Victoria

Paweł Kałuski

Doświadczony szef kuchni z ponad 25-letnią praktyką w hotelarstwie i gastronomii premium. Karierę rozpoczął w legendarnym hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie, do którego po latach powrócił jako Executive Chef Sofitel Warsaw Victoria. Wcześniej zdobywał doświadczenie w hotelach Hyatt i Radisson SAS, a także współpracował z Magdą Gessler przy otwarciach restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”.

Kierował kuchniami hoteli Holiday Inn Józefów i Warszawianka w Jachrance, a w 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni Marriott Warsaw. Gotował dla Prezydenta RP, trzech prezydentów USA oraz wielu polityków i gwiazd. Współpracował z międzynarodowym projektantem konceptów restauracyjnych Henrym Chebaane’em.

Od 2022 roku odpowiada za kuchnię La Brasserie Moderne w Sofitel Warsaw Victoria, łącząc klasyczną kuchnię francuską z polskimi akcentami i sezonowością.

Uczył się m.in. u Yves’a Mattagne w Brukseli, inspirował się kuchnią restauracji Spago. Laureat konkursów L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle (1998), juror Bocuse d’Or Poland 2018 i 2023, od 2023 członek Akademii Bocuse d’Or Poland.

„W pracy szefa kuchni ścigam się z doskonałością — to napędza moją kreatywność.”

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Manager Atelier Chefs Culinar

Michał Karadżow

Związany z gastronomią od ponad 24 lat. Doświadczenie kulinarne, tak potrzebne w kreowaniu potraw, zdobywał już we wczesnych latach dzieciństwa. To właśnie rodzinny dom był startem do kulinarnej przyszłości. Do dziś wyznaje zasadę: “Szanuj produkt a dla gości restauracji gotuj tak, jak dla najbliższych”.

W czasie swojej podróży po świecie kulinariów przeszedł wszystkie etapy nauki począwszy od szkoły zawodowej po studia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia. Pozwoliło mu to na zdobycie wiedzy od strony praktycznej i teoretycznej a bogata wymiana doświadczeń otworzyła przed nim szansę na osobisty rozwój. 

Brał udział w wielu ogólnopolskich konkursach kulinarnych, gdzie przy uznaniu jury zdobywał premiowane miejsca. Pracował w prestiżowych warszawskich restauracjach na stanowisku kucharza jak i szefa kuchni i gotował dla znanych osobistości ze świata kultury i polityki. Pewien czas swojej zawodowej kariery spędził również w Hiszpanii.

Jednym z ważniejszych wydarzeń w jego karierze było współreprezentowanie Polski w 2018r. na Jeju Food and Wine Festival, w trakcie którego miał okazję współtworzyć specjały kuchni polskiej w dość nowej i oryginalnej odsłonie. 

Przez kilka lat współpracował z klientami kluczowymi z branży HoReCa na stanowisku Key Account Manager. Od kilku lat doradza Szefom Kuchni w kreowaniu menu. Najlepiej czuje się w kuchni włoskiej. Inspiruje się także kuchnią staropolską podaną w nowej odsłonie.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Najbardziej utytułowana szefowa kuchni w Polsce

Agata Wojda

Agata Wojda dawna szefowa restauracji „Opasły Tom”, „Absynt”, „Fest”. Wielokrotnie wyróżniona Bib Gourment w przewodniku Michelin. 

W pierwszej edycji przewodnika Gaul&Millau uznana za Kobietę Szefa Kuchni. Juror kulinarnych konkursów, uczestniczka wydarzeń związanych z działalnością ruchu Slow Food i kobiecych organizacji szefowych kuchni. Felietonistka współpracująca z wieloma polskimi magazynami, muzykolog i skrzypaczka z wykształcenia, kucharz z pasji. Uczestniczka wielu projektów kulinarnych w kraju i za granica. 

Ceni kuchnię prostą, sezonową i naturalną. W daniach łączy ze sobą tradycję, skupienie na produkcie i  naturalną przyjemność z jedzenia. Współpracuje z winiarzami. Bez dobrego paringu nie wyobraża sobie kolacji. 

Agta Wojda Akademia Mistrzów Samku by Belvedere
Szef w Chefcare by Kuroniowie

Jakub Kuroń

Zwodowy kucharz, szef kuchni, trener kulinarny i popularyzator polskiej kuchni. Gotuje od najmłodszych lat – pierwszy raz rozpalił piekarnik, zanim jeszcze dobrze nauczył się chodzić. Wychowany w domu, w którym gotowanie było codziennym rytuałem, kontynuuje kulinarne dziedzictwo swojego ojca, Macieja Kuronia, jednego z najbardziej znanych kucharzy i ambasadorów polskiej kuchni.

Od ponad 12 lat prowadzi warsztaty, szkolenia i pokazy kulinarne dla firm, szkół i pasjonatów gotowania. Łączy klasyczne techniki z nowoczesnymi trendami – eksperymentuje z kuchnią molekularną, ale czerpie też inspiracje z dawnych książek kucharskich i rodzinnych receptur. Występuje w programach telewizyjnych, m.in. TVN, TVN24, TVP, oraz współtworzył z bratem program „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia+.

Autor książek kulinarnych: „Kuroniowie przy stole”, „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” i „Domowe smaki”. Publikował także w „Gazecie Wyborczej”, magazynie Moje smaki życia i na portalach Gazeta.pl, NaTemat.pl i Ugotuj.to.

Miłośnik kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, łączy tradycję z inspiracjami z całego świata. Prywatnie ojciec dwóch córek, Zosi i Marysi, którym z pasją przekazuje rodzinne kulinarne tradycje.

Jakub Kuroń Akademia Mistrzów Samku by Belvedere
Szef Kuchni Rational, promotor nowoczesnej technologii w codziennej pracy kuchni

Jarosław Kołodziejek

Doświadczony Szef Kuchni i trener kulinarny, od ponad dwudziestu lat związany z branżą gastronomiczną. Swoje umiejętności rozwijał w najlepszych warszawskich hotelach, restauracjach i firmach cateringowych, gdzie zdobywał praktykę w zakresie zarządzania zespołami, organizacji pracy kuchni oraz kreowania nowoczesnych koncepcji kulinarnych.

Od 2020 roku związany jest z firmą RATIONAL, początkowo jako freelancer, a obecnie jako Regional Corporate Chef. W tej roli odpowiada za szkolenia, pokazy kulinarne i doradztwo technologiczne dla profesjonalnych kucharzy w całej Polsce. Z pasją łączy tradycyjne rzemiosło kulinarne z innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi, pokazując, jak nowoczesne urządzenia mogą wspierać codzienną pracę w gastronomii.

Aktywnie angażuje się w projekty edukacyjne, m.in. w Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere, gdzie dzieli się wiedzą z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Jak sam podkreśla: „Spotkania z uczniami to doskonała okazja, by pokazać, że technologia w kuchni to nie tylko sprzęt, ale partner w osiąganiu perfekcji.”

Ceniony za profesjonalizm, empatię i pasję do gotowania, Jarosław Kołodziejek inspiruje kolejne pokolenia kucharzy, promując ideę nowoczesnej, świadomej gastronomii.

Jarosław Kołodziejek Akademia Mistrzów Smaku
Lead Chef Akademii Czekolady Barry Callebaut

Kamil Szulc

Lead Chef Akademii Czekolady Barry Callebaut na region Europy Środkowo-Wschodniej, wybitny cukiernik i trener z wieloletnim doświadczeniem. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął we Francji, gdzie odkrył pasję do cukiernictwa i zafascynował się francuskim oraz hiszpańskim podejściem do sztuki deseru. Po powrocie do Polski związał się z Trójmiastem, pracując w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach.

Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik licznych konkursów, szkoleń i pokazów branżowych. Dwukrotny mistrz Polski w deserze talerzowym (2018 i 2022), znany z precyzji, kreatywności i doskonałego wyczucia smaku. Jego motto brzmi: „Desery, które przygotowujemy, to nie filozofia – one po prostu mają być smaczne i sprawiać przyjemność.”

W Akademii Czekolady odpowiada za szkolenia, wsparcie technologiczne i rozwój klientów, a także propagowanie rzemiosła cukierniczego opartego na najwyższej jakości surowcach. Aktywnie angażuje się w projekty edukacyjne, m.in. Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere, wspierając młodych adeptów gastronomii w odkrywaniu pasji i budowaniu kariery.

Z ogromnym entuzjazmem dzieli się wiedzą i doświadczeniem, inspirując innych do tworzenia deserów, które zachwycają smakiem, prostotą i elegancją.

Kamil Szulc Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere
Blogerka kulinarna, autorka książek kucharskich

Sylwia Zając

Blogerka kulinarna pochodząca z Lubelszczyzny. Ekspertka w dziedzinie tradycyjnej kuchni polskiej z nutą nowoczesności, autorka książki Domowo zdrowo oraz specjalistka w zakresie marketingu kulinarnego. Od dziewięciu lat zajmuje się profesjonalnym gotowaniem, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

Jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie. Przez 6 lat  pracowała w zawodzie, pełniąc funkcję kierownika kancelarii tajnej. Jednak to miłość do gotowania stała się jej prawdziwą drogą. Zdecydowała się porzucić dotychczasową karierę, by w pełni poświęcić się swojej pasji. Od 2020 roku regularnie występuje w programach telewizyjnych jako ekspert kulinarny, a od 2022 roku jest stałym gościem programu Pytanie na Śniadanie.

Sylwia Zając aktywnie działa w mediach społecznościowych, gdzie jej profile @zesmakiemnaty obserwuje ponad 600 tysięcy osób. Tworzy profesjonalne treści kulinarne, realizuje kampanie reklamowe dla znanych marek i restauracji oraz specjalizuje się w fotografii kulinarnej.

Prowadzi warsztaty kulinarne, promując polską kuchnię m.in.  w ramach autorskiego programu Ze Smakiem Tradycji. Jest także autorką e-booków kulinarnych i aktywnie uczestniczy w edukacyjnych inicjatywach, mających na celu popularyzację tradycyjnej kuchni, zdrowego stylu życia i świadomego odżywiania.

Sylwia Zając
Blogerka kulinarna, autorka książek kucharskich

Yannick Lohou

Szef Kuchni Restauracji Nobu Warsaw, od lat związany z jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek kulinarnych świata – Nobu. Pochodzący z Francji, swoją kulinarną drogę rozpoczął w rodzinnych stronach, gdzie zdobywał doświadczenie w klasycznej kuchni francuskiej, zanim dołączył do międzynarodowego zespołu Nobu.

Od wielu lat współpracuje z wybitnym szefem kuchni Hervé Courtot, jednym z głównych przedstawicieli Nobu World. Wspólnie tworzyli projekty na najwyższym poziomie: pracowali w Nobu Dubai, zrealizowali prestiżowy pop-up w Jeddah (Arabia Saudyjska) oraz współtworzyli otwarcie Nobu Hotel Barcelona, gdzie rozwijali autorskie interpretacje kultowych dań Nobu, łącząc japońską precyzję z europejską finezją.

Od trzech lat Yannick kieruje kuchnią Hotelu i Restauracji Nobu Warsaw, wprowadzając gości w świat nowoczesnej kuchni japońsko-peruwiańskiej. W pracy stawia na najwyższą jakość składników, elegancką prostotę i perfekcyjne balansowanie smaków.

Jego filozofia gotowania opiera się na szacunku do produktu i zespołu, nieustannym doskonaleniu oraz czerpaniu inspiracji z podróży i spotkań z ludźmi. Dzięki temu Yannick Lohou kontynuuje tradycję Nobu, oferując w Warszawie kulinarne doświadczenie klasy światowej.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Eksperci

Eksperci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to znawcy z różnych dziedzin takich jak: psychologia, dietetyka, wiedza restauracyjna, organizacja eventów, protokół dyplomatyczny.
Sylwetki trenerów kulinarnych zostały zaprezentowane w kolejności alfabetycznej.

Autorytet w świecie zdrowego żywienia

Katarzyna Bosacka

Dziennikarka prasowa i telewizyjna, znana i lubiana z popularnych programów o tematyce żywieniowej. Propagator, edukator i autorytet w tematyce zdrowego żywienia. Specjalistka od zakupów spożywczych i wszelakich, niestrudzona bojowniczka o prawa konsumenckie.  

Dziennikarka stacji TVN Style, gdzie przez siedem lat współtworzyła i prowadziła program „Wiem co jem” i „Wiem co kupuję” o tematyce dietetycznej, zdrowotnej i konsumenckiej. Aktualnie na antenie TVN prowadzi program ,,MądrzeJemy z Katarzyną Bosacką”. Od 2019 roku prowadzi kanał na platformie YouTube pod nazwą EkoBosacka, gdzie podejmuje tematy podobne do tych z programów. Jej filmy cieszą się dużą popularnością. Autorka wielu książek kulinarnych, poradnikowych, zakupowych.

Wielokrotnie nagradzana: Telekamerą w 2014 roku, 5-krotnie Kryształowym Piórem przyznawanego dziennikarzom naukowym, odznaczona Laurem Ekoprzyjaźni za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej w Polsce, ( w 2019 roku ponownie laureatka dwóch głównych nagród), a także głównej nagrody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w konkursie „Libertas et Auxilium” za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów. 

Bezpośrednia, z dystansem do siebie. Kocha jedzenie – proste, naturalne, nie zatrute chemią. Najlepiej polskie

Katarzyna Bosacka
Adiunkt badawczo- naukowy

dr inż. Artur Głuchowski

Naukowiec, nauczyciel akademicki. 
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie

Dr Głuchowski bada wpływ obróbki kulinarnej oraz nowoczesnych metod kulinarnych (sous-vide, kuchnia molekularna, Note by Note) na jakość potraw. Projektuje także nowe potrawy o charakterze prozdrowotnym, wykorzystując aktualne strategie obniżania soli kuchennej w żywności (heterogeniczna dystrybucja soli, uwydatnienie słoności wywołane zapachem, dodatek alg morskich).

Członek międzynarodowej grupy ds. gastronomii molekularnej i fizycznej. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w zakładach gastronomicznych i jednostkach naukowych znajdujących się w Niemczech, Irlandii i USA.

Prowadzi zajęcia z technologii gastronomicznej, projektowania nowych potraw, kuchni świata oraz obsługi konsumenta w gastronomii i hotelarstwie.

 

Akademia mistrzów Smaku
Mentor rozwoju osobistego i mówca

Dr hab. Hanna Górska-Warsewicz

Prof. SGGW zajmuje się zagadnieniami związanymi z organizacją i zarządzaniem, włączając zarządzanie marketingowe i zarządzanie marką. Analizuje procesy zarządzania w przedsiębiorstwach produkcyjnych z sektora żywności oraz świadczących usługi gastronomiczne i hotelarskie. Szczególne zainteresowania wiąże z tematyką kapitału marki, kreowaniem i strategiami marek żywności, usług gastronomicznych i hotelarskich oraz zarządzaniem materialnymi i niematerialnymi elementami budującymi tożsamość marki z perspektywy procesów zarządzania.  

Autorka ponad 300 publikacji naukowych oraz popularnonaukowych, w tym książek z zakresu organizacji i zarządzania, marketingu żywności i komunikacji marketingowej. Autorka lub współautorka ponad 10 książek dla szkół zawodowych z obszaru gastronomii i hotelarstwa. Współpracując z otoczeniem biznesowym opracowała ponad 100 ekspertyz dla przedsiębiorstw z sektora żywności i usług żywieniowych.  

Prowadzi zajęcia z organizacji i zarządzania w gastronomii i hotelarstwie, biznes planu, ekonomicznych uwarunkowań działalności gospodarczej w gastronomii i hotelarstwie oraz marketingu i zarządzania.  

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Ekspert ds. zarządzania gastronomią

Paweł Gruba

Certyfikowany trener kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej. Praktyk i szkoleniowiec w zakresie kompetencji menedżerskich – szkoli oraz wspiera rozwój różnych branż usługowych.  Organizuje bądź współtworzy największe eventy gastronomiczne w Polsce oraz prowadzi komentowane kolacje, wydarzenia kulturalne czy konferencje.

Absolwent studiów magistersko-inżynierskich na Politechnice Warszawskiej, posiada międzynarodowy certyfikat „Kompendium Master of Business”, „Master in Art of Neuro-Linguistic Programming” oraz  „Practitioner in Art Of Neuro-Linguistic Programming”.

Dowodząc warszawską restauracją zdobył tytuł „Knajpy Roku” w plebiscycie Gazety Wyborczej.  Od sześciu sezonów jest managerem restauracji w programie Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia, gdzie dowodzi salą i zespołem kelnerskim.

Współwłaściciel projektu V4B Vision For Business, który wpływa na zwiększenie zysków w restauracji. Wraz z zespołem opiekuje się ponad 200 lokali gastronomicznych, które co miesiąc monitoruje.

Pomysłodawca i prowadzący program „GRUBE ROZMOWY” emitowanego co niedziela o 15:00 na YouTubie, gdzie zaprasza na spotkania ludźmi ze świata gastronomii, którzy są mistrzami w swojej dziedzinie. Całość ma luźną, koleżeńska atmosferę okraszoną humorem.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Mentor rozwoju osobistego i mówca

Renata Kozłowska

Ponad 500 pozyskanych do współpracy firm i międzynarodowych koncernów to jej bilans 19 lat aktywnej sprzedaży. Wnosi też wartość w obszarach marketingu strategicznego, zarządzania operacyjnego, efektywności komunikacji i optymalizacji procesów, szkoląc członków zarządu, menedżerów oraz uczestnicząc w procesach transformacji średnich i dużych organizacji.

Absolwentka SGH i Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu. W trakcie 7-letniej pracy w koncernie Bertelsmann A.G. zarządzała wielomilionowymi projektami pozyskiwania członków do klubu „Świat Książki”. Jako właścicielka agencji reklamowej sprzedawała i prowadziła projekty marketingowe dla takich firm jak Wella Polska, Bank Pocztowy, Vitax, Imperial Entertainment, Philip Morris, M3 Komfort, Bank Handlowy. Będąc Dyrektorem Sprzedaży w austriackiej firmie szkoleniowej poszerzała kompetencje z zakresu zarządzania, zaawansowanych negocjacji i HR. Jest spełniona w roli mamy, wciąż zafascynowana światem i ludźmi.

W Akademii Mistrzów Smaku jako mentor rozwoju osobistego i mówca,  będzie pracowała z młodzieżą nad rozwojem ich kariery w przyszłości.

Renata kozłowska
Somellier

Tomasz Kolecki

  • Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • Sommelier Profesjonalny SSP 2003
  • Mistrz Polski Sommelierów 2007/2008/2009/2010
  • Reprezentant Polski na Mistrzostwa Europy i Świata Sommelierów w Sofii 2008, Santiago de Chile 2010, Strasburgu 2010 oraz Tokio 2013
  • Diploma Association de la Sommellerie Internationale 2013
  • Water Codex Diploma Hydrosommelier 2010
  • Szef jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, Grand Prix Magazynu Wino, ITQI, IWSC, Wino na Medal i innych.
  • Autor kart win nagradzanych przez magazyn Wine Spectator
  • I jeszcze trochę innych… 🙂
 
 
 
 
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Zofia Ślotała to była modelka, stylistka

Zosia Ślotała-Haidar

Zofia Ślotała to była modelka, stylistka oraz specjalistka od wizażu i personal shoppingu.  W 2020 roku wyszła za Kamila Haidara.

Zosia Ślotała urodziła się 1 stycznia 1990 roku. Jest absolwentką Istituto Europeo di Design w Mediolanie. Podczas pobytu we Włoszech założyła własną firmę, która zajmowała się doradztwem zakupowym. Po trzech latach wróciła do Polski.

Zofia Ślotała była stylistką Anny Czartoryskiej. Pracowała przy sesjach do magazynów modowych, takich jak „InStyle” czy „Glamour”, a także współpracowała z Łukaszem Jemiołem i Agnieszką Ścibior. Ponadto miała własny cykl modowy w „Dzień dobry TVN”, opowiadający o początkujących projektantach.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Dyplomowana psychodietetyk, ekspert w dziedzinie żywienia

Angelika Motopulos

Swoją rozległą wiedzę z zakresu dietetyki, zdrowia publicznego, coachingu i mentoringu oraz psychologii klinicznej zdobywała m.in. na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, Uniwersytecie SWPS i Laboratorium Psychoedukacji w Warszawie.

Jest to ceniona specjalistka posiadająca  bogate doświadczenie zawodowe jako dietetyk gabinetowy, szkoleniowiec i mówca motywacyjny. Jej wypowiedzi i komentarze można było znaleźć m. in. w magazynie Be active, gdzie była redaktorem czy na popularnym portalu Wizaz. pl.  Współpracowała ze znanymi trenerami jako konsultant żywieniowy oraz regularnie jeździ na Fit Campy z Tomaszem Choińskim, wspierając uczestniczki poradami na temat dietetyki. Na co dzień pasjonatka zdrowego odżywania i holistycznego podejścia do zdrowia.

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
Gotowanie zamienia się w sztukę

Uczeń zamienia się w mistrza

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, przyjmuje pod swoje skrzydła najzdolniejszych młodych ludzi, kształcących się na kierunkach gastronomicznych.

Misja Akademii

Misją Akademii Belvedere jest pomaganie najzdolniejszym młodym ludziom w rozwoju ich talentu i pasji jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym światowym  poziomie.

Wizja przyszłości

Wierzymy, że nasze wsparcie pozwoli uczniom rozwinąć skrzydła. W ten sposób wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów w Polsce i na świecie.