Wydarzenia

z życia Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

Warsztat III z Michałem Iwaniukiem i Maciejem Wiśniewskim

24 uczniów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere miało okazję zgłębić swoją wiedzę zakresu słodkiej strony zawodu Szefa Kuchni, pod okiem czołowych trenerów cukiernictwa w Polsce: Michała Iwaniuka i Macieja Wiśniewskiego. W ramach 6-godzinninego bloku szkoleniowego trenerzy podzielili się swoją wiedzą technologiczną w zakresie przygotowania idealnych pod względem smaku i konsystencji podstawowych kremów i ciast cukierniczych, które mogą być z powodzeniem wykorzystywane również w kreacji dań słonych. Blok praktyczny został poprzedzony wykładem teoretycznym na temat pochodzenia i rodzajów czekolady oraz istoty jej umiejętnego wkomponowania w kreowane desery, w taki sposób aby podbić ich walory pod względem smaku i aromatu. Uczniowie mieli okazję posmakować i rozpoznać po węchu kilkanaście typów najwyższej jakości czekolad z linii Cacao Barry.

To pierwsze z cyklu zajęcia w których studenci mieli okazję wykorzystać wręczone im w dniu otwarcia roku akademickiego pakiety startowe narzędzi cukierniczych od sponsora Akademii marki Callebaut oraz korzystać z książki cukierniczej Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski – podręcznika pełnego receptur, wiedzy teoretycznej oraz praktycznych wskazówek, który przez profesjonalistów w tej dziedzinie uznawany jest za najlepszą polską książkę cukierniczą.

Czytaj więcej »
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

Warsztat kulinarny nr II z Tomaszem Łagowskim

Dwudziestu czterech młodych adeptów sztuki kulinarnej. Znakomity Szef Kuchni, Tomasz Łagowski. Fine – diningowa restauracja w historycznych wnętrzach budynku Nowej Oranżerii. Lokalizacja w samym centrum Łazienek Królewskich. Co łączy wszystkie te elementy? W poniedziałek, 10 października, wystartowały kolejne z serii warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

jest o nim głośno. Drugie z serii szesnastu specjalistycznych warsztatów kulinarnych to doskonała okazja, aby zapoznać się wnikliwiej z tym tematem. Warto to zrobić. Akademia to projekt edukacyjny dla uczniów szkół średnich i zawodowych o profilach gastronomicznych, w którym biorą udział wyjątkowo uzdolnieni kandydaci wytypowani w drodze preeliminacji szkolnych. To inicjatywa niespotykana dotąd na polskim rynku gastronomicznym. Wychodzi poza utarte schematy. Uczestnicy mogą szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni, gwiazd polskiej sceny kulinarnej, absolutnie za darmo i to przez cały rok. 10 października wystartowały drugie warsztaty, podczas których część kulinarną poprowadził Szef Kuchni Restauracji Belvedere, Tomasz Łagowski, a blok ekspercki poświęcony tematyce win – Tomasz Kolecki, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Czytaj więcej »
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

Inauguracja roku akademickiego oraz I warsztaty kulinarne Akademii Mistrzów Samku by Belvedere

27 września 2022 r. to kolejna ważna data na linii czasu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tego dnia nastąpiło rozpoczęcie roku szkolnego pierwszej edycji Akademii 2022/2023. Był to jednocześnie pierwszy dzień warsztatowy. Oba wydarzenia miały miejsce w wyjątkowej przestrzeni – Atelier Chefs Culinar. Rok szkolny zainaugurowała inicjatorka projektu – Elżbieta Nitsze, Prezes Belvedere Gourmet Group. W rozpoczęciu roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wzięli udział: studenci, sponsorzy i patroni programu, trenerzy kulinarni, eksperci, delegacje szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostało jednak 24 uczniów Akademii. Był to dla nich czas pełen emocji i pozytywnych wrażeń, ponieważ właśnie tego dnia stali się oni pełnoprawnymi uczestnikami tego unikalnego projektu, czerpiąc pełnymi garściami wiedzę od trenerów kulinarnych i ekspertów w tej edycji.

Czytaj więcej »
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

Egzamin kwalifikacyjny do Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

5 września 2022 r. odbyły się egzaminy końcowe, będące ostatecznym etapem eliminacji do prestiżowej szkoły przyszłych zawodowców kulinarnych. Wyłoniono z nich 24 Studentów przyjętych w poczet pierwszej edycji Akademii. Wcześniej, w drodze preeliminacji szkolnych obejmujących całą, zakwalifikowano 50 kandydatów spełniających oczekiwania Akademii. Egzamin Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere był ostateczną weryfikacją wiedzy i umiejętności kandydatów. Składał się z egzaminu ustnego i pisemnego. Przyszli adepci byli oceniani przez 6-osobowe jury, w którym zasiedli: organizator projektu – Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, trenerzy kulinarni w składzie David Gaboriaud, Michał Iwaniuk i Grzegorz Zawierucha, ekspert niezależny – Paweł Gruba oraz mecenas projektu – Krystian Zalejski z Chefs Culinar.

Czytaj więcej »
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

I Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza i najważniejsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar – Mecenasa Akademii. Sednem spotkania było zaprezentowanie jego uczestnikom szczegółowego harmonogramu roku akademickiego, a także zatwierdzenie podstawy programowej cyklu szkoleń wraz z kryteriami oceny uczniów, przebiegu egzaminu wstępnego i końcowego, zasad przyznawania nagród dla najlepszych uczniów oraz wyróżnienia dla trenera wynikającego z subiektywnej oceny uczniów.

Czytaj więcej »
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia

Inauguracja Akademii Mistrzów Samku by Belvedere

13 czerwca 2022 roku odbyła się inauguracja, unikatowego w skali Polski, projektu edukacyjnego – Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, stanowiącego profesjonalne wsparcie w rozwijaniu umiejętności zawodowych najzdolniejszych uczniów szkół ponadpodstawowych o profilach gastronomicznych. Twórcą projektu jest Belvedere Gourmet Group, firma o ponad 30-letniej tradycji, świadcząca usługi kulinarne na poziomie premium, w której portfolio znajdują się tak znane marki jak: Restauracja Belvedere, Belvedere Catering by Design i Mój Prywatny Kucharz, a teraz również Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere.

Czytaj więcej »
Masz pytania?

FAQ

Mamy nadzieję, że jako pretendenci do uczestnictwa w Akademii Kulinarnej zdobędziecie pełną wiedzę na temat zasad uczestnictwa w naszej akademii oraz szans jakie otrzymacie na drodze do swojej kariery zawodowej.

To akademia kulinarna, przyjmująca pod swoje skrzydła najzdolniejszych młodych ludzi, kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Akademia Mistrzów Smaku powstała z myślą o umożliwieniu dalszego rozwoju talentu kulinarnego najzdolniejszym adeptom szkół gastronomicznych, którzy chcieliby pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie pod kierunkiem wybitnych kucharzy, cukierników, a także gości specjalnych prowadzących wykłady  z zakresu wiedzy: restauracyjnej, dietetycznej, psychologicznej, wizerunkowej i nie tylko.

Misją Akademii Belvedere jest pomaganie najzdolniejszym młodym ludziom w rozwoju ich talentu i pasji jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym poziomie światowym. Wierzymy, że nasze wsparcie pozwoli im  rozwinąć skrzydła. W ten sposób wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów w Polsce, ale i na świecie.

Idea Akademii to  przesłanie: ,,Gotowanie zamienia się w sztukę, uczeń zamienia się w mistrza”.

Wśród Patronów Honorowych akademii znajdują się Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

Belvedere Gourmet Group to firma o 30-letniej historii, doskonale znana na rynku usług gastronomicznych na poziomie PREMIUM, będąca w czołówce najznamienitszych polskich restauracji i liderem rynku cateringowego i eventowego. Jest to  najlepsze miejsce, aby zobaczyć od środka świat topowej gastronomii. Belvedere może przekazać uczniom swoje doświadczenie, nauczyć najlepszych standardów, pokazać dbałość o jakość w każdym nawet najmniejszym elemencie, składającym się na widowiskowy efekt finalny.

Studenci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere będą mieli możliwość wkroczenia w świat wielkiej gastronomii poprzez obcowanie z top of the top polskiej gastronomii:  kucharzy, cukierników, restauratorów, gości specjalnych, ekspertów z różnych dziedzin. Gotowania pod ich okiem i uczenia się z ich wiedzy i doświadczenia. Program Akademii to rok nauki, podzielonej na dwa semestry, rozpoczynającej się zgodnie z rokiem szkolnym od września, kończąc na czerwcu z przerwą wakacyjną. W przeciągu roku nauki student uczestniczy w minimum 15 całodniowych warsztatach z mistrzami kulinarnymi, gośćmi specjalnymi, składających się z dwóch części praktycznej i teoretycznej. Ponadto minimum 2 razy w miesiącu student uczestniczy w 2 prestiżowych imprezach cateringowo-eventowych .

Ukończenie rocznej Akademii z pozytywnym wynikiem egzaminu końcowego oznacza otrzymanie przez studenta Certyfikatu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Ponadto dla najlepszego studenta zostanie ufundowana prestiżowa nagroda specjalna, będąca kilkudniowym wyjazdem kulinarnym do jednego z europejskich miast. Głównym punktem programu wyjazdu kulinarnego będą warsztaty kulinarne z  mistrzem sztuki kulinarnej światowej klasy. Wspólne gotowanie, czerpanie z wiedzy i doświadczenia topowego europejskiego kucharza, a nawet samo poznanie wyjątkowego człowieka, będzie jedynym w swoim rodzaju prezentem dla najlepszego studenta. Dla pozostałych najlepszych trzech uczniów akademii zostaną ufundowane cenne nagrody rzeczowe.

Do udziału w Akademii Mistrzów Smaku zapraszane są najlepsze szkoły gastronomiczne w Polsce. Nauczyciele z wybranych szkół mają prawo wytypować do Akademii najzdolniejszych uczniów. Następnie najlepsi uczniowie zapraszani są na test, będący weryfikacją ich wiedzy i dotychczasowych umiejętności. Test składa się z części praktycznej i teoretycznej. Kilkuosobowa komisja egzaminacyjna podejmuje decyzję o wyłonieniu najlepszych z najlepszych. Pozytywne rozpatrzenie kandydatury kwalifikuje ucznia do przystąpienia do Akademii i zostania Naszym  studentem

Wspierają Akademię
Akademia Mistrzów Samku,by Belvedere,Akademia kulinarna,szkoła gotowania,edukacja młodzieży,trener kulinarny,trenerzy kulinarni,szkoła cukiernicza,Belvedere,David Gaborioud,Maciej Rosiński,Michał Iwaniuk,Elżbieta Nitsze,Kurs gotowania,szkół gastronomicznych,szkoły gastronomiczne,akademii kulinarnej,program kształcenia
PATRON HONOROWY
PATRON HONOROWY
sponsor GŁÓWNY
sponsor GŁÓWNY
sponsor
sponsor
sponsor
patron medialny
patron medialny
patron medialny

Akademia Mistrzów Smaku

by Belvedere

Organizator

Belvedere Gourmet Group
Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie Sp. z o.o.
ul. Agrykola 1, 00-460 Warszawa

Skontaktuj się:

Kierownik Projektu:

Anna Paprocka
+48  661 996 221
akademia@belvedere.com.pl